Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 4-2 – Chemtris

ZnAg8CdIn, He1OF5Ne, Co1Ni4RhPd, PSGeAs5, CN1O3Si, AlZnGaIn, Co1NiCuAg6, ClBrKrI1, Ir4PtAuHg, NOPS5, Sb1TeI0At, CAlSiGe, AgAuDs2Rg6, InHg1Tl0Cn, Co9RhPdIr, ArKr1Xe9Rn, I2Bi0PoAt, CSiP9Ge, CuPdAg2Pt0, HeFNeAr, CoRh8PdIr, BCAlGa5, O1PS9Se, Zn1CdHgCn2, CoRh1Pd5Pt, CuZnGaAg, TeI1Xe9At, S9SeBrKr, CAlSi6Ge, Hg1DsRgCn8, PAs2Sb5Bi

Řešení

Sloučeniny jsou to dost bizarní, nejen chemicky, ale i samotným zápisem. Všimli jste si, že některé prvky mají v dolním indexu nulu? Ok, ve vzorci vody H2O dvojka značí dva atomy vodíku ve vazbě s jedním kyslíkem, co by pak znamenala nula? Zaměříte-li se na číslíčka podrobněji, asi si všimnete, že ve vzorcích o čtyřech prvcích jsou nanejvýš dvě číslice. A při troše důvtipu najdeme podezřelý AgAuDs2Rg6, který vás pživede na stopu, že to je vlastně jen staré známé kódování písmen čísly, tedy to, co vidíme je nejvyšší číslo 26, čili Z. Tak hurá, přečteme: „Honem padej zjistit heslo sifry.“

Ale na řešení to nevypadá, má to snad pomoci? Spíš se zdá, že se vám nápis jen vysmívá, tak bude muset přijít s nějakým pořádným nápadem. Zkuste rozebrat název šifry, chem máme, co by mohl znamenat tris? A hlavně co udělat s prvky, zkuste si je najít v periodické tabulce a zjistíte, že leží vedle sebe a vytváří různé tvary. Ach ano, to jsou přeci kostičky známé z hry Tetris.

Zkuste je postupně hledat, všechny jsou někde v pravé části tabulky. Pokud se podíváte na jejich protonová čísla, zřejmě si vylámete zuby, protože nic zajímavého neříkají. Navíc jak by mohly, když kostky tvoří smysluplné tvary, tak raději zkusme se zaměřit na ně. Jak funguje hra Teris? Kostičky padají neustále dolů a hráč je musí skládat tak, aby zaplnil řadu. Že by právě proto nápověda říkala „padej“?

Zkuste si tedy zahrát a nechat padat kostičky rovně dolů. Postupně budou padat na sebe, a pokud si všimnete, že všechny kostky padají jen z posledních deseti sloupců periodcké tabulky, a ohraničíte si tak hrací plochu, brzy vás napadne i odmazat zaplněnou řadu. Něco trochu zbyde a na to budou zase padat další kostičky atd., až dohrajete do konce. A malá drobnost na konec: Všimli jste si zbytků po odmazání zaplněných řad? To byla přeci morseovka a říkala heslo cihla.