Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 2-2 – Sněžní bohové

Na počátku světa existovala jen zející propast Ginnungagap. Z tajícího ledu povstal mrazivý obr Ymir. Při pouti po světě ho provázel tanec stovky sněhových vloček všech barev: Údery holí o led vytvořil modré vločky; pětkrát více bylo vloček pro zapadající oranžové slunce. Pohledem do trávy stvořil zelené vločky a o jednu víc přidal fialových, aby květů zjara hodně bylo. Avšak i tak bylo fialek stále méně než čtyřnásobek modrých, ledových vloček, jen nebylo jasné o kolik. Žluté vločky honily se mu po prstech obou rukou a jedna vždy přebývala. A červených vloček, odrážejících ohně lovců, dvakrát víc než žlutých do svého průvodu nakonec přidal. Když se však Ódin, Vili a Vé rozhodli Ymira zabít, sněhová bouře tak vločky rozvířila, že ztratily všechny barvy, a od té doby je sníh jen a jen bílý.

Nápověda

Celá úloha má jednoznačné řešení a dá se na ni jít s pomocí matematiky. Pokud jste však mladší a ještě neumíte čarovat s písmenky a rovnicemi, zkuste to nějak ošidit. Zkuste řešení uhádnout!

Víte, kolik je žlutých a červených, ok? Protože celkem je jich 100 a dvě barvy už víte, kolik musí tvořit součet m + o + z + f?

Oranžových je pětkrát více než modrých. Vyzkoušejte postupně za modrá hádat malá čísla na prstech jedné ruky. Když si zvolíte modrou, hned víte, i kolik musí být oranžových, a můžete vyzkoušet, jestli vyjde smysluplná hodnota pro zelené a fialové. Nezapomeňte na podmínku, že fialek musí být každopdáně méně než čtyřnásobek modrých, a nakonec uvažte, že chcete přeci heslo z písmen. Takže jak velké výsledky asi tak budete potřebovat?

Jen pár možností bude fungovat a jen jedna z nich vede ke smysluplnému slovu, jakmile barvy seřadíte.