Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 5-5 – Tečka čárková

diktátor, lesák, stolička
démon, čistič, alchymista
bezdomovec, slizoun, jeřáb
faraon, kuskus, kněz, porost
hvězdička, admirál
domino, polnice, samec, placka
vrtule, zvonek
kopřivka, akát, vodnář, jehla

Řešení

Šifra se jmenuje „tečka čárková“, to přeci už na první pohled musí být morseovka! Ale co to je za podivná slova? Mají něco společného? Zdálo by se, že to je úplné náhodný mix věcí i jiných podivností bez jakéhokoliv řádu. A přeci v té šifře něco musí být, dokonce řádky jsou dlouhé do čtyř slov, tak se zdá, že každé by mělo být buď tečka nebo čárka, ale podle jakého klíče?

V mnoha šifrách jste se naučili, že název šifry často napovídá na řešení. Mohl by i tady napovídat? Ano a dokonce ten jeden krátký nadpis napovídá hned třikrát. Tak předně napovídá na morseovku, to prostě nemůže být jinak, ale všimli jste si způsobu, jak je název napsaný? Není to přeci „tečka čárka“, ale „tečka čárková“, tj. podstatné jméno a přídavné – co a jaká. Zkuste se zamyslet, kde už jste takové dvouslovné označení něčeho slyšeli. To nebude náhoda, v tom se musí skrývat nejdůležitější nápad v šifře!

Tak co, máte nějaký nápad? Někdo z vás by si mohl vzpomenout, že podobných způsobem se označují rostliny a živočichové. Třeba prvosenka jarní nebo kočka divoká – mohla by tahle podivná slova býti rodovými či druhovými názvy? Existuje mezi živočichy nějaký „diktátor“ či „bezdomovec“? Nebo mezi rostlinami nějaká „vrtule“ či „domino“? A skutečně, když zapátráte, objevíte pozoruhodné názvy:

Potom už bude asi vše jasné, třetí nápověda skrývající se v názvu určuje, že tečka je rodovým názvem a čárka druhovým, takže např. sklípkan diktátor představuje čárku, protože diktátor je druhovým jménem. Tak konečně po řádcích přečteme morseovkou „kód bacil“.