Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 4-5 – Škatule

Výňatek z poštovních a obchodních podmínek:

  • Písmenka uložte do krabic vždy jednotlivě a přidejte bublinkovou fólii.
  • Pro sledování přesné polohy vaší zásilky musí být zvenku na krabici umístěn správný barevný kód.
  • V celočerném obalu nesmí být zásilka!
  • Stohovatelnost tři na paletě.
  • Neklopit!
  • Velká slevová akce na přeshraniční zásilky do Maďarska, platí pouze tento týden!
  • Zákaznická podpora bude k dispozici od 15. dubna 6.00.
  • Záruční lhůta tři týdny, na pozdější reklamace nebude brán zřetel.
  • Uchovejte mimo dosah ostatních týmů!

Vzor umístění písmenek a návod pro balení:

A zde vám zasíláme obalový materiál na vaši zásilku:

Řešení

Divnej Cápek si v diskusi přál: „Hmm, nějaká prostorová šifra… nejlépe s krychlemi… ale představování si věci v prostoru, to už je i na mě moc…“ Proč mu tedy nevyhovět, koneckonců šest týmů na prvním místě je i na nás trochu moc ;-)

Barevné krychličky rozkreslené jako rozložené sítě Vás zaujmou asi na první pohled, ještě než se hlouběji začtete do obchodních podmínek. Nejsou Vám barvy povědomé? Ano, jsou to barvy Rubikovy kostky a tak nebude trvat dlouho (zvláště těm, kteří někdy skládali kostku pomocí šroubováku či jiného dloubátka) uhodnout, že barevné krychle jsou právě jednotlivé kostičky z Rubikovky. Však také vidíte, že na nich jsou vždy právě 1–3 barevné nálepky.

K vyřešení této šifry bude potřeba systematičnost a objednaná schopnost představovat si věci v prostoru, která je na kRYCHLOMOZKY už trochu moc. Všimněte si, že poloha nálepek je vždy stejná, tedy že červená je vždy uprostřed kříže atd. Všechny sítě jsou stejně orientované a když si představíte složenou Rubikovu kostku, tak červaná tvoří spodek, bílá je otočená směrem k nám a zelená je vlevo.

V obchodních podmínkách je mnoho hintů snažící se vás navést na to, že písmena mají přesně určenou polohu, která odpovídá barevnému značení, a že byste se měli pokusit písmenka nějak do kostky uspořádat. V zadání je určeno, do jak barevně označených krabic se balí písmenka A, C, I a Z. Když si kostku představíte, uvidíte, že se jedná o rohy a nebude problém vydedukovat, že písmenka jsou v kostce uspořádaná abecedně. Vyjde to? V abecedě je 26 písmen. Kostka 3×3×3 má 27 krychliček. Ale počkat, v podmínkách se mluví o to, že celočerná krabice, čili střed Rubikovy kostky, se nevyužije, takže všechno perfektně pasuje.

Rozmístíme písmenka. Nejprve ve spod zleva doprava ve vrstvě nejblíže k nám tak, že C vyjde do pravého spodního rohu, pokračuje se druhou a třetí spodní řadou, která dojde až k I v pravém zadním rohu a pak se pokračuje dalšími vrstvami s vynecháním středu až po Z v právém zadním horním rohu.

Když si tohle načrtnete či představíte v hlavě, nebude problém zabalit správná písmenka do připravených krabic: „Kdo řekl ‚Kostky jsou vrženy‘?“ Samozřejmě Gaius Julius Caesar, který nás v šifrách pronásleduje už od prvního kola.