Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 4-4 – Boyard

Vaším úkolem je uhodnout heslo na základě indicií, které zde zveřejníme. Každý den přibude jedna nová. Řešením je jedno slovo.

Vídeň, práce, záchrana, zvrat, zájem, dieta, rosa, reflektor, přestupek, typografie, hmota, nula, přístup, osnova, akupunktura, skóre, hra, var, tání, těžiště, průsečík

Nápověda

Tenhle Boyard trápí hodně týmů! Hodně rad k luštění najdete v návodu, jak luštit šifry. Až budete o řešení přemýšlet, nezapomeňte, že jsou dva druhy indicií. Jeden druh je odvozený z blízké souvislosti (loni indicie pila – pila má zuby), ale protože na Technoplanetě se používají slova s hodně významy, tak vzniká také hodně indicií, které přímo tvoří s hledaným heslem nějaké ustálené dvojslovné spojení (mléko – mléčný zub). Pokud máte nějaké slovo, které chcete ověřit, zkoušejte ho kombinovat s každou zadanou indicií a vyzkoušejte vždy také slovní spojení, tj. buď z indicie, nebo z hádaného slova zkuste také udělat přídavné jméno.

Několik týmů už myslelo, že jsou na správné stopě. Jakoby skoro z každé indicie vykukovalo jedno z asi tří významově velice podobných slov, skoro synonym. Boyard ale nepřechází volně mezi synonymy, to by nebylo exaktní. Důvod, proč se tato slova zdají tak dobrou volbou pro heslo, zvláště v začátku, kdy je indicií málo, spočívá v tom, že už jste opravdu velice blizoučko řešení. Pohybujete se ve správném oboru a v určitém významu slova je to skoro ono, v jiném doslovném významu tu odlišnost stále je. Hledejte takové slovo, které je možné už v jeho přesné podobě zkombinovat opravdu se všemi indiciemi.