Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 2-4 – Vrabci postupují

Jednopismennou mezivrstvu tesnopisem vrabci mnohokrat dalnopisem tajnustkarstvi zpristupnuji.

Řešení

Věta vypadá poněkud šroubovaně, ale přesto dává jakýsi smysl. Proč je ale tak pokroucená? Zřejmě pro slova v ní platí nějaké pravidlo, které dost omezilo slovní zásobu, orgové určitě nemohli vybrat úplně libovolná slova. Takže co by mohlo být tím pravidlem, podle kterého jsou slova vybraná? Musí to být něco, co platí pro všechna slova.

Zjistit princip jen tak nemusí být jednoduché. Zkusme tedy pátrat po nápovědě. Jedna by mohla být už v samotném názvu vrabci postupují, ano „vrabci“ jsou i v textu šifry, co je na tom slově zvláštního, že na něj orgové upozornili? A co text samotný, asi nejnápadnéjší je zmínka o jednopísmenné mezivrstvě, asi musíme vzít nějaké jedno písmenko obklopené jinými.

Tak co je tak zajímavého na vrabcích a jak by mohli postupovat? Už to vidíte? Písmenko mezi písmenky? Písmenko uprostřed trojice písmenek? Která postupují? Kam? No přeci vpřed! Vpřed v abecedě ;-) Vidíte, jak ve slově „vrabci“ jsou za sebou narovnána písmenka ABC? Tuhle zvláštnost totiž najdete i u ostatních slov:

jedNOPísmennou mezivRSTvu těsNOPisem vrABCi MNOhokrát dálNOPisem tajnůstkáŘSTví zpříSTUpňují

Takže stačí vzít prostřední z každé trojice a sestavit heslo osobnost.