Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 2-3 – Strašidelná figurka

Řešení

V šifře je mnoho písmenek a vypadají, že by mohla tvořit normální čitelný text, tedy vidíme písmenka, která se v českém textu často vyskytují, takže bude potřeba jen zjistit, jak je číst, v jakém pořadí. Obrys figurky (či nějakého abstraktního ducha figurky?) je dost nápadný, na první pohled je tvořený z oblouků, žádné rovné čáry nevidíme.

Co je oblouk? Je to část kružnice a ta je „množina bodů… blá, blá,… které leží od středu ve stejné vzdálenosti.“ Matematická definice vlastně jen popisuje, jak funguje kružítko, které roztáhnete, nastavíte a pak bez změny jeho roztažení opíšete oblouk. Určitě vás brzo napadne zkusit s kružítkem najít středy oblouků, ze kterých byly vyneseny. Nebude to těžké, protože shodou okolností jsou některá z písmenek právě ve středech oblouků.

Středy stačí přečíst v pořadí od rozpojeného místa po směru hodinových ručiček a dozvědět se, že heslo šifry určí „hl. role ve filmu Hra“, takže spokojeně najdeme a zadáme jméno herce: Michael Douglas (či jméno postavy: Nicholas van Orten, kterou ztvárnil).