Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 2-1 – Šipečková doplňovačka

Řešení

Nenechte se zmást slovy k doplnění, která by snad mohla napovídat, že úkolem je cosi hledat na internetu. Šifra je přece docela normální doplňovačka, ne?

Podívejte třeba na slovo SALSA. Evidentně máme začít doplňovat na šipce směrem dolů a ta je v celém obrázku jen jedna. Takže S napíšu do prvního políčka, A do dalšího, ale potom, abych splnila šipečku doleva, budu muset někdy zatočit. Takže zkusím L do chlívečku vlevo od A, hned vedle S a následně pod něj Y. Tím budou splněné všechny postupové šipky SALSY.

Zároveň hned vidím doplněné L u šipečky doprava a můžu zkusit doplnit LAXNÍ; stejně tak S, kterým kromě SALSY může začínat jediné možné SNAD. Analogicky doplním celou křížovku. Každé slovo začne směrem, jakým napovídá šipka s malým kolečkem, a stočí se tolikrát, abych využila všechny postupové šipky. Slova se samozřejmě "překrývají", docela jako v normální křížovce nebo osmisměrce.

Tajenku SAXOFON značí červená šipka. A teď už snad dávají i slova k doplnění apsoň trochu smysl: Dinant je belgické město, kde byl hudebníkem Adolphem Saxem vynalezen saxofon.