Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 1-5 – Pexeso Malého prince

Řešení

Jak vypadá hroznýš, když sní slona, víme už od dob Exupéryho a jeho Malého prince. Vypravěč téhle knížky napřed ukazuje obrázek hroznýše, jak se chystá pozřít svou kořist, a následně onoho "zavřeného hada", který zvenku vypadá jako klobouk.

A v šifře máme vlastně to samé. Šest obrázků hadů, kteří se chystají sežrat potravu. Pokračování je tedy celkem nasnadě, prostě dokreslit druhé obrázky do páru, tedy jak bude had vypadat, až tohle všechno postupně sežere. Už při kreslení nás určitě napadne, co mají všechny ty potraviny, ať už jde o hmyz, pochutiny nebo zeleninu, společného: Daly by se rozdělit do dvou výrazných skupin na věci kulaté (Rafaello, celer, donut) a věci podlouhlé (žížala, sojový suk, rakvička). Kulaté, nebo dlouhé, to přece připomíná tečky a čárky z morseovky!

Morseova abeceda je také jeden z nejklasičtějších kódů používaných v šifrování. A kdyby ji někdo náhodou neznal zpaměti, může si jednotlivá písmena vyhledat v šifrovacích pomůckách, to je zcela legální postup. A teď už jen stačí nakreslit každého hada z pexesa potom, co snědl ve správném pořadí všechny předepsané věci, a zleva, od hlavy, takže od těch nejnovějších, číst tečky a čárky.

    Rafaello    Ferrero     sojový suk      Mozartova koule
    tečka       tečka       čárka           tečka
    ->> F

Každá kartička pexeso tak vytvoří jedno písmeno a dohromady máme název známé sportovní hry fotbal.