Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 5-4 – Osmibitová invaze

František z týmu Samé nic středa, 24. duben, 21.52

Nádherná šifra! Líbí se mi a zajímalo by mě, jak jste ji vytvářeli... To muselo dát hodně práce... (ps.: Ondro, žádné first nebude :D)

Tomáš Bláha středa, 24. duben, 22.49

Díky! Správná otázka je "od kdy". Od 28. října... Třeba jedno z pracovních hesel bylo "galax[i]e", íčko ale chybělo - jedná se o nedostatkové zboží. Hodně špatně se to hledá - už z toho důvodu, že nejsou oficiálně publikované souřadnice příšerek. O to totiž jde - je to hra spočívající v jejich hledání po městě.

Chtěl jsem mít větší mix měst, ono by se hodilo to dole dozdobit sochou svobody a Londýnským okem, jenže co dělat s New Yorkem, když tam mají tak dlouhý ulice, že na nich jsou čísla v tisících, či Londýnem, kde skoro nikde nejsou čísla na domech!

Nakonec jeden ze způsobů, jak se zkusit k některým domoci, bylo hledat "číslo rue", protože ve Francii píšou číslo před slovo rue (= ulice) a až za tím je ten samotný název ulice, takže se to dá dát do googlu jako fráze. To částečně pomohlo, ale strávíš dlouhé hodiny prověřováním míst a z nich třeba nic nevyjde, protože číslo na domě chybí, nebo je to na vedlejším domě, nebo tam invader už není... Jedna z věcí, na kterou jsem si vypěstoval alergii, tak jsou vystouplé baráky. Najdeš invadera, je to vzácná nedostatková hodnota, je krásný, ale je na domě z boku a když na něj koukáš, tak vidíš hned u něj vchod do vedlejšího domu s se špatným číslem.

Ale aby měla šifra pointu, tak jsem doufal v otázku či něco podobného, co by vyžadovalo ještě trochu se zamyslet. První varianta byla "brána esrin", ale na tu chybělo ještě více písmenek. Ale heslo by bylo pěkné, koukni na 41.8268031,12.6713237.

Trochu mě při tom trápilo, že Google občas docela přeskakuje na starší fotky, třeba u té brány se dalo snadno skočit do situace, kdy ještě invader nebyl nainstalován a most k bráně byl zrovna v přestavbě. Ostatně dali jsme si záležet se zkrácením souřadnic a testováním, aby přesně skákaly na správné místo. Google totiž i když si vezmeš přesné místo ve streetview, tak souřadnice při opětovném vyhledání skočí trochu jinam, jako by souřadnice trochu zaokrouhlil.

Co horší, že víkend před nasazením šifry Googlu přestal fungovat nějaký server a nedá se kliknout na náhled obrázku po vyhledání souřadnic. Člověk musí vzít panáčka a upustit ho poblíž, ale pak může být trochu dál, než jsme chtěli. Takže udělat takovouhle šifru je docela boj!

František z týmu Samé nic čtvrtek, 25. duben, 13.12

To muselo dát strašně práce... Na obtížnost bych tuto šifru srovnal s Tomíkovo mozkem... A líbivost je 6*

Ondra z týmu Samé nic čtvrtek, 25. duben, 13.18

Pokud jde o tu obtížnost, tak bych sice neřekl, že šifra má 5, ale možná tak 4,5. Pětku bych si schoval pro Tečku čárkovou, až ji vyřešíme. Líbivost ale zaručeně 6* :D

JA z týmu TSUNAVLNAMI čtvrtek, 25. duben, 16.44

Počítá se jako správná odpověď i Anzère, kde je nejvýše položený invader na Zemi?

Tomáš Bláha čtvrtek, 25. duben, 19.14

Ne, jsou to přeci Space Invaders...

JA z týmu TSUNAVLNAMI čtvrtek, 25. duben, 19.19

Dobře. Nad tímto jsem přemýšlela, protože jsem je hledala pouze jako Invaders. Přímo autor na svých stránkách na dotaz 'Kde je nejvýše položený invader?' odpovídá, že na lyžařském výtahu v Anzère. Příspěvek pak pokračuje tou částí o kosmické stanici, ale toho jsem si v první chvíli nevšimla:-)

František z týmu Samé nic čtvrtek, 25. duben, 19.48

No... Já bych uznal, kdyby odpověděli: "Lyžařský výtah v Anzère". Ale pokud budou formulovat slova jinak, tak smůla...

KEDLUBNA z týmu kRYCHLOMOZCI pátek, 26. duben, 22.10

U těch čísel baráků jsme vyluštili "MNEDEJVYS", tak jsme to hodili do googlu a když nám to nic nenašlo, zkusili jsme něco jinýho. Naštěstí jsme se k tomu později vrátili.

Žába z týmu kRYCHLOMOZCI pátek, 26. duben, 22.16

Zmátl nás ten dům který byl od půlky dolů namalovaný jinak než nahoře... Vypadalo to jako víc rozdílných domů, jen bez čísla (to jsme si domysleli).

Pašíkáma z týmu abcde neděle, 28. duben, 21.17

Vida, Viki, jsi slavná!

Viki♔ ♕ ♚ ♛ z týmu abcde neděle, 28. duben, 21.45

Já to věděla, že to jednou díky svým šifrám dotáhnu daleko...✰・ᴗ・✰

Ríša z týmu TheCH2SS čtvrtek, 2. květen, 15.40

Škoda těch chyb, já pořád hledal něco s tou Eiffelovkou a místy jako Burž Chalífa...

Ríša z týmu TheCH2SS čtvrtek, 2. květen, 15.44

...a odpověď Space2, která ho tam vynesla je špatně?

Tomáš Bláha čtvrtek, 2. květen, 16.04

Space2 je jméno té postavičky... Ale nejsi sám.

Ríša z týmu TheCH2SS čtvrtek, 2. květen, 16.18

Aha...alespoň že u toho ne...ale vsadím se, že se v mém obsáhlém chybovém rejstříku najdou i slova, která dosud žádný jiný tým nezadal ;)

Ríša z týmu TheCH2SS čtvrtek, 2. květen, 16.19

...už jsem se bál že překonám Boyard NEPODSTATNÉHO Kuby XD

Haha z týmu lolky pondělí, 13. květen, 17.09

Ja som teda Tomikuv mozek neriešila, ale podla toho čo som videla mi toto pripadalo rozhodne lahšie

L.V z týmu Da Enigma krakers pondělí, 13. květen, 17.45

Jaaaaj, keby mi to došlo skôr, na Umení a Kultúre sme v škole pozerali film Exit through the gift shop o streetartistovi mr.Brainwash.... k umeniu sa dostal cez svojho bratranca - Invadera :) hľadala som stále niečo s tou hrou a morzeovkou rozdelenou na 8 častí, no keby som vtedy dávala pozor na tej hodine (tie vyzerajú tak, že 90% triedy si robí, čo chce), možno by sme to vyriešili skôr... Ponaučenie do budúcna: aj zdanlivo nedôležité predmety budú v istom momente užitočné...

L.V z týmu Da Enigma krakers pondělí, 13. květen, 17.54

Mimochodom, minuloročná šifra Imagleesměrka mi mimoriadne pomohla pri laboratórnej práci z Fyziky - rezistor... celá trieda sa bude snažiť odpor vypočítať pomocou lineárnej rovnice, a ja to spravím iba pomocou tých farieb. Občas je dobré byť o krok popredu :) a keďže je to posledný rok, čo sa môžem zúčastniť ako súťažiaca, chcela by som poďakovať tvorcom šifier za mimoriadne úsilie a trpezlivosť pri vymýšľaní úloh.