Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 5-3 – Šifra pro kVÁDROMOZKY

Adam z týmu susenky úterý, 23. duben, 16.05

Nemám tušení, co je to ten bokorys - já jsem použil geogebru(-:

Ráchel úterý, 23. duben, 19.18

Bokorys je ten obrázek, když se na celou věc koukáš z boku :). V řešení je to ten obrázek, kde je vlk z pohledu od čumáku. Kdybys toho chtěl dosáhnout přímým rýsováním podle souřadnic, zanedbal bys všechny souřadnice X, tím ti vznikly jen 2D souřadnice s klasickými dvěma čísly a z nich bys dělal jenom obdélníky.

VM z týmu SULTÁNISTÁN úterý, 23. duben, 17.59

Postavit tohle z Lega byla ta nejsložitější věc, kterou jsem kdy udělal...

JA z týmu TSUNAVLNAMI úterý, 23. duben, 18.11

Šifra dobrá, akorát mě štve že to zvířátko vypadá jako lev a když člověk nehraje minecraft, tak ho to hned nenapadne...

JA z týmu TSUNAVLNAMI úterý, 23. duben, 18.40

Jupí, mám to dřív než ségra (KEDLUBNA).

Filip z týmu Ave Caesar úterý, 23. duben, 18.49

Já se na to díval z druhé strany a myslel si že je to puška

KEDLUBNA z týmu kRYCHLOMOZCI úterý, 23. duben, 19.37

Ta šifra byla moc hezká, ale jak někdo mohl naši ikonku splácnout a přebarvit na červeno? Modrá je přece mnohem hezčí...

Tomáš Bláha úterý, 23. duben, 20.03

To bude určitě dílo Bad Red Robota!

Martin z týmu mackokajka úterý, 23. duben, 22.05

Zaslúžili sme si jednotku! A nedostali sme ju.

Tomáš Bláha středa, 24. duben, 20.30

Ok, uznal jsem. Ale! My tam dáváme spoustu různých tvarů, takže systém bere vlk, minecrafti vlk, minecraftovy vlk, vlk z minecraftu (a totéž se psem), ale "minecraft vlk" jsou jen dvě podstatná jména, to není Slovensky správně skloňovaná fráze, nebo je?

Martin z týmu mackokajka středa, 24. duben, 22.27

Teda skloňovať také slovo ako "minecraft", to už chce riadne potrhlého informatika.

Ráchel středa, 1. květen, 17.50

Ale ne, přesně naopak! Informatici budou pravděpodobně tíhnout spíš k nesklonnému přívlastku "minecraft-" oproti odvození přídavného jména (minecraftový), protože takové skládání slov za sebe provádí spíš angličtina. Pro slovanské jazyky to není typické. V tom se dá dát za pravdu Tomíkovi, že to "není správně".

Ríša z týmu TheCH2SS středa, 24. duben, 14.17

Příště k zadání rovnou příručku na kreslení v 3D programech a seznam zvířat v minecraftu! Měl jsem v programu body ve vzduchu a jen jsem si domyslel kvádry - proto jsem nejdříve viděl creepera pak slepici...a ono to leželo!!!

Havoš z týmu iMrkvicky pondělí, 29. duben, 12.16

To bude preto, lebo v minecrafte je smerom hore y... Či?

Tomáš Bláha pondělí, 29. duben, 12.42

Orientace os v 3D prostoru se používá různě, není žádný jeden standard. Pro mě je třeba přirozenější XY brát jako rovinu země a Z mít jako výšku, protože si představím jako základní pohled mapu nějakého světa ze shora. Ale často se používá XY sjednocené s povrchem obrazovky a Z pak míří dovnitř do monitoru do hloubky. V téhle šifře jsem použil druhý způsob hlavně z proto, že pokud někoho napadne kreslit 2D průmět, tedy že nejpravděpodobněji bude kreslit XY rovinu a zanedbá třetí souřadnici, tak jsem chtěl, aby mu vyšlo zvířátko z boku, tj. aby mu vyšel ten nejvíce charakteristický pohled. Potom se dá XZ a YZ dopřesnit zbylé pohledy.

Což je zároveň odpověď i na předchozí příspěvek. Pro kreslení ve 3D je samozřejmě potřeba nějaký program, nemá cenu něco takového zkoušet v ruce. Ale právě možnost nakreslit si průmět do 2D, tedy umět úlohu zjednodušit až tak, že na to stačí čtverečkovaný papír a pět minut času, je poučením, které si doufám některý tým odnese.

František z týmu Samé nic pondělí, 29. duben, 14.18

Ano, v minecraftu je osa Y kolmá ku zemi a určuje výšku.

Ríša z týmu TheCH2SS pondělí, 29. duben, 17.47

Já minecraft nikdy nehrál!...

František z týmu Samé nic pondělí, 29. duben, 18.02

Tak to bys měl napravit... Kdysi to byl mainstream (v té době jsem naprogramoval server), ale dneska je to pro nostalgiky. Měl bys to alespoň zkusit... Pro mě to je něco jako kdyby někdo řekl, že nikdy nehrál pacmana nebo maria! Moje zásady mi zakazují poslat odkaz na crack verzi, ale link najdeš, až vyřešíš tohle: +[--T---A>++K+<]Ž>+.+E++++M+++++Ě++..R---A-.++D+.+Š[-->I+<N]>.--E----D-Ě----.K.+[-U---->+J<]>---.-P---.+++++.----R-----.[---O>+<]>----.---T------O--.-------.+++Ž++.-[--->+<]>E---.+++[->S+++<]>.++E+++++++J++++.++[++E>---<]>N.+[--->+O<]>++++.M+++++.---N-----.++++++++U+.+[->+++++<]>-.[--D->+<]>++.--.[--Í->+<]>---.-.M+.+[->+++<]>++.--[--->+<]>---.++.+++[->+++<]>.-.

Viki♔ ♕ ♚ ♛ z týmu abcde středa, 1. květen, 21.03

Je nás v týmu ět holek, z čehož je každá schopna poznat vlka z minecraftu. Tudíž litovat, že v týmu nemáme žádného kluka nemusíme...☉ ‿ ⚆