Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Zápisky orgů

Jak se zrodilo finále Technoplanety 2012

Poslední dvě kola internetové části pomalu mizí v minulosti a na hráčích je vidět, že profňukané druhé kolo je zapomenuto a do finále mají sebevědomí na rozdávání. A hoří netrpělivostí. Orgům hoří termíny v zaměstnání a jeden den příprav za druhým. Navíc po minulém finále jsme se rozhodli, že je nutné zásadně vylepšit systém sběru výsledků týmů na trati – už žádné fronty na centrálním stanovišti a Slováci ať mají možnost zadávat výsledky zadarmo. Takže k šifrám, obhlídkám terénu, přípravě pomůcek a techniky přibyla ještě velká předělávka TINFO systému a zajištění dospělých pomocníků na každou šifru. Zkrátka: rychle do toho, už aby bylo půl hotovo!

Snažíme se co nejvíce využít specifik finále, kdy – jedinkrát za rok – máme možnost s týmy pracovat skutečně naživo. Proto využíváme ty nápady, které by přes internet nefungovaly: máme nachystané pomůcky jak zakoupené (3D brýle), tak vlastnoručně zhotovené klíče (z překližky), využijeme i možnost řízené spolupráce mezi týmy, tajná pomocnice chystá tajnou buchtu a na plotru pro ní kreslíme hlavičku šifry na potravinové tácky…

Samostatnou kapitolou je příprava novin. Tradičně časově náročná ale radostná práce. Nejde jen o to umístit nenápadné nápovědy k různým šifrám a statistiky internetového kola, ale ukázat zajímavosti a užít si i legraci, ke které letos pohádkové téma přímo vybízí. Víte, že grafické zpracování mapy v novinách vychází z plánu královského města Prahy a obcí sousedních ze stejnojmenné kroniky od Františka Rutha z roku 1902? Sledovali jste také ve (skutečných) zprávách napínavý pokus o nový „dračí“ rekord ve výši letu nad Zemí? A nezapomněli jste si objednat úpravu kompasu od odbornic Bl. Udičky nebo koště pro dálkové lety?

Zatímco noviny jsou už úspěšně u hráčů, v orgovské svatyni probíhají poslední kontroly a dodělávky. Internetovo-SMS systém nového TINFA funguje, schůzka s pomocníky orgů z Pedagogické fakulty je úspěšně za námi, šifry už se jen kontrolují a tisknou. I domácí úkol z českého jazyka alias Kryšpín a Pepína se po pěti měsících dobral k cíli. Tajná bedna TECHNOPLANETA se tak plní a plní, až se úspěšně rozmnožila na bedny minimálně tři. Poslední kontrola věcí i lidí, zalepíme startovní obálky a UFF! Krátký spánek a už ZÍTRA! Abych nezapomněl, všimli jste si, že podle meteorologů mělo být den před hrou nejhorší počasí z celého týdne a přitom nepršelo?

Den D

Ráno všechno klape, dorážíme na místo i se všemi pomocníky. Rozbalujeme techniku, další z mnoha kontrol všeho – a už přichází z dálky první tým. A jako dárek přináší mrholení až jemný deštík. A s přibývajícím počtem týmů přibývá i deště. Památná Keronova věta: „Přestává mrholit!“ v momentě, kdy už se definitivně spustil lijavec, tak vejde do dějin Technoplanety. Mezitím už proběhla registrace, a tak: 3, 2, 1, začínáme!

Týmy se statečně pustily do boje s klíči a vodou. Luštit pod deštníky a soustředit se na šifru v takové situaci opravdu není jednoduché, sami to známe z dospěláckých šifrovaček. Snažíme se povzbuzovat a pomáhat, co to jen jde. Ale už první týmy získaly šifru č. 1! Ani nevíte, jak tato zpráva povzbudila pomocnice na stanovištích 2 a 3. Konečně někdo prolomí jejich mokře tíživou samotu! A opravdu, hra se rozbíhá. Ještě malá úprava na stanovišti 4 v zájmu přežití hráčů a zpět na start povzbuzovat pomaleji startující a vydávat další nápovědy až záchranu.

Na čtyřce se zatím podle předpokladů začal tvořit improvizovaný kempink. Snažíme se ukazovat různé aspekty skutečných šifrovaček a Kryšpín s Pepínou byli nároční na spolupráci uvnitř týmu. Kdo měl nejen nápad, ale uměl si i rozdělit práci a zorganizovat lidi, získal tu náskok. Ostatní postupně získali nápovědy či záchranu a navíc mezitím pomalu přestávalo pršet!

Čelo závodu se už odpoutalo a když Milan obíhal kolem šestky, potkal právě Škrkny, jak bojují s buzolou, kterou si daly asi modernizovat v Zelené ulici č. 16… Výborná příležitost, jak i oklikou lesem být u vláčku dříve a nahlásit pomocníkům na sedmičce, že už se mají nachystat na první tým. Škrkny pak i za tak užitečnou radu jako správné nasměrování odmítly dát Milanovi kousnout housky – a pohádkový dědeček nad nimi přestal držet ochrannou ruku, přišli Oslíci… No, popravdě takovou moc orgové použít nikdy nehodlají, ale stejně Škrkny řekněte, nevrtala vám ta pohádka potom hlavou?

Následovala část s dvěma postupy, které potřebovaly znalosti z mapy v novinách: na severní roh „hradu“, jak byly označené oplocené chaty, a k občerstvení U pavouka. Podle vyjádření týmů v cíli bylo vidět, že s tím neměly týmy problémy. Je potěšující vidět, jak se týmy zlepšují ve čtení novin i v práci s mapou. Bylo to velmi příjemné překvapení. Jste vážně dobří a každý rok lepší!

Odměnou za bahnitou odbíhačku z osmičky bylo občerstvení na devítce. Věděli jste, že jak jedlý papír, tak buchta, nesměly vůbec navlhnout, aby šifra zůstala řešitelná? Tak pomocníci vlastními těly bránili dortíky po celou dobu deště a ještě je pro vás mazali krémem. No lahůdka! Však také mnozí neodolali. Zahlédli jsme Known team, kterak debatuje o šifře v koblize na budějovické hře, a přitom se členové ládovali dortíkem. Hlad byl evidentně silnější. Dostali pak další dortík a zprávu našli, ale opět zvítězil hlad, takže cestou k dalšímu stanovišti zprávu znovu snědli a vzpomínali, co přesně na ní bylo. Ale i další týmy si to zde užívaly. Padaly hlášky jako: „Nebudem to jíst, nebudem to jíst! Já vím, že to vypadá dobře, ale jíst to nebudem.“ a Škrkny, které vyřešily zprávu už z prvního dortíku, se později vrátily pro „druhý výtisk“, na který mají na každé šifře právo. Také poradil hlad?

A je tu cíl. Už dávno neprší, týmy si vyměňují dojmy, potkávají se naživo známí z internetových diskuzí, houpačka praská v pantech… Co dodat? Letos jste vítězi všichni, kdož místo úniku do tepla cukrárny luštili ve větru a dešti (kterým ani jednomu nešlo poručit). Nedali jste se odradit těžkým začátkem a získali jste za to hru, kterou byste jinak vzdali. Pro nás byla odměna vás takto vidět. Pro takové nadšence je radost Technoplanetu chystat a těšíme se příští rok!