Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 2-5 – Šifrovací stroj

Tak vám posílám ten nový šifrovací stroj na Technoplanetu se zaručeně nerozluštitelným šifrovacím algoritmem. V rámci testování jsem na něj nasadil nejlepší kryptology světa i superpočítače a vůbec se nechytali. Ale jak vás znám, budete si to chtít vyzkoušet sami. Takže jsem heslo na poslední šifru strojem zašifroval a vypadlo z něj slovo

pizloch

Řešení

Šifrovací stroj dal většině z vás pořádně zabrat. Prvním předpokladem k úspěchu je spávně pochopit zadání :-). Snažit se šifru vyřešit prostým zkoušením není úplně nejlepší nápad. Daleko rychlejší metodou je zjistit, jakým způsobem stroj přemění vstupní text na výstupní.

Schválně, co se stane, když zadáte jen jedno písmeno? Začněte třeba u A a zkuste postupně další v řadě tj. B, C. Správně, výstupem je také pouze jedno písmeno a to posunuté o konstantní počet znaků!

Zkusíme nyní zadat na vstup více znaků současně, třeba AA. A teď začneme zase měnit vstup a sledovat, jak se mění výstup. Zadáme AB, AC, zkusíme také naopak BA, CA. Vidíte, jakým způsobem změny na vstupu ovlivňují výstup? Nejspíše jste trochu zmateni. Místo aby se při změně prvního znaku na vstupu změnil první znak na výstupu, mění se ten druhý. Možná, že některé už napadlo, čím to bude.

Určitě nic nezkazíme, když se pokusíme získat další informace. Zkusíme ještě prodloužit slovo na vstupu. Protože naším cílem je dostat na výstupu slovo pizloch, zadáme nyní na vstup také 7 znaků (zatím vše ukazuje na to, že počet znaků se šifrováním nemění), tj. AAAAAAA. Opět samozřejmě můžete vyzkoušet, jak naše změny ovlivní výstup. Zkuste třeba BAAAAAA, CAAAAAA, ABAAAAA, ACAAAAA, AAAAAAB, AAAAAAC. Nyní už je vám asi jasné, jak šifrovací stroj pracuje.

Stroj používá šifrování posunem. Nejde ale o prostý posun, každé písmeno je posunuto o jiný počet znaků a navíc je celý výstup ještě otočen, tj. první písmeno vstupu odpovídá po zašifrování poslednímu písmenu na výstupu. Upravit vstup tak, aby ze šifrovacího stroje vylezlo požadované slovo pizloch by již nyní nemělo být příliš složité.

Pro některé týmy bylo velice nepříjemným objevem, že každý tým má jiné heslo a tudíž nemůže řešení opsat od ostatních. Nám šifra krásně ukázala, které týmy pracují opravdu samostatně a kdo raději spoléhá na pomoc ostatních.