Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 1-3 – Vzdělané postavičky

Řešení zadejte slovem.

Řešení

Jak už název šifry napovídá na obrázcích jsou učenci. Protože letošní ročník se inspiroval vesmírem, jsou to především osobnosti, které ovlivnily naše znalosti o matematice, fyzice a vesmíru kolem nás. Každý obrázek reprezentuje jednoho učence. Jsou seřazeni chronologicky dle data narození, což vám mohlo pomoci při dohledávání těch, které jste sami nepoznali.

−580Pythagoras ze SamuPythagorova věta – domek je sestaven z pravoúhlého trojúhelníka a čtverců sestrojených nad jeho stranami.
−287ArchimedesArchimedův zákon – Archimedovi „docvakl“ problém plavání a nadnášení a vytlačené vody v lázních a údajně vyběhl nahý do ulic a volal Heuréka (objevil jsem)!
1548Giordano BrunoUpálený za pochybování o Bohu a tedy i za názor, že Země je kulatá.
1564Galileo GalileiByl nucen odvolat svá učení a později mu byl připsán výrok „A přece se točí!“, který údajně řekl při odchodu od soudu.
1643Isaac NewtonGravitační zákon ho údajně napadl, když mu spadlo na hlavu jablko.
1656Edmund HalleyPropočítal dráhu (proto to počítadlo) nejznámější komety, která pak po něm byla pojmenována. On sám ji nikdy na vlastní oči nespatřil.
1737Luigi GalvaniPři pitvání žab zjistil, že pokud se nožem dotkne těla žáby, svaly sebou cuknou. Domníval se, že objevil tzv. živočišnou elektřinu. To, že žába sloužila jako elektrolyt, vysvětlil až Alessandro Volta.
1833Alfred Bernhard Nobelvynálezce dynamitu, po poznání, jak byl dynamit válečně zneužit, zakládá nadaci na udělování mírových cen - Nobelova cena.
1834Dmitrij Ivanovič Mendělejevobjevil zákonitosti ve vlastnostech prvků a sestavil periodickou tabulku prvků.
1845Wilhelm Conrad Röntgenobjevitel paprsků X, procházejících lidským tělem. Jak jste někteří správně namítali, na zařízení, které bylo pojmenované po něm, srdce vidět není, ale na obrázku to dobře vypadá :-)
1847Thomas Alva Edisonvynálezce žárovky a má radost, že konečně našel to vhodné vlákno (uhlík z bambusu nahradil bavlněným).
1867Marie Curie Skłodowskaobjevila několik nových prvků, veskrze radioaktivních, podílela se na pochopení radioaktivního záření, přeneseně lze říci, že „rozbíjela atom“.
1879Albert EinsteinNa obrázku je typická rozcuchaná hlava s knírkem a odkaz na Speciální teorii relativity.

Když dosadíme písmenka za postavičky na začátku zadání dostaneme text: Reseni je pocet postav s cenou pana o. Když si text přečtete a všimnete si, že poslední postavička drží v ruce medaili, určitě vám dojde, že otázka zní: Řešení je počet postav s cenou pana Nobela.

Nositelé Nobelovy ceny jsou mezi uvedenými vědci pouze tři (Wilhelm Conrad Röntgen, Marie Curie Skłodowska a Albert Einstein). Mendělejevovi v roce 1906 unikla o pouhý jediný hlas. Číslo máte podle komentáře v zadání zadat slovem. Správné řešení je tedy tři.