Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 2-5 – Uzly



Řešení

Uzly se zabývají skauti, loďaři (ostatně proto je tato šifra v tomto kole)… a také matematici. Matematické uzly se ale od těch prakticky využívaných odlišují tím, že jsou uvázany na smyčce, která nemá konec. To je velice důležitá vlastnost, protože takový uzel na rozdíl od tkaniček u bot nejde rozvázat a jeho topologie tak zůstává neměnná a tím pádem je každý uzel jednoznačně identifikovatelný a nedá se zaměnit s žádným jiným.

Matematikové mají primární uzly zaškatulkované podle počtu křížení. V naší šifře jsme si vypůjčili všechny možné uzly až do sedmi křížení, v obrázku napravo je vidíte nezamíchané. Máme po jednom druhu uzlu se třemi a čtyřmi kříženími, dva druhy s pěti kříženími atd., s větším množstvím křížení počet unikátních uzlů rychle roste. Když mluvíme o počtu křížení, máme na mysli minimální počet pro daný uzel. Často se totiž stane, že když na uzel koukáme z určitého směru, vidíme křížení více. Pro příklad si vezměme pouhý kruh (u nás „R“), který jistě můžeme zašmodrchat tak, že bude vypadat složitě, ale tím se nesmíte nechat zmást, vždy půjde rozvázat a zjednodušit.

A o tom byla naše šifra, která vlastně ani není šifrou, protože princip luštění je jasný. Každé fotce uzlu nahoře odpovídá právě jedno schéma dole. Přesto přiřadit fotku k nákresu může být docela náročné na prostorovou představivost. Hodně pomůže si uzly opravdu udělat a tak dlouho je přetáčet a otáčet, až budou vypadat jako některá varianta dole. Správné přiřazení vytvoří slovo kompas.