Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 2-5 – Uzly



Nápověda

Na téhle šifře vystřílelo body i několik velmi zkušených týmů, takže určitě se nepouštějte do hádání bezhlavě. Nejlepší přístup, jak se se šifrou vypořádat, je vyrobit si uzly na fotografiích z nějakého tlustějšího provazu, aby se s ním dobře pracovalo, a pak je zkoušet různě překlápět a tvarovat na rovné desce stolu, až se dostanete k některému náčrtku. Uvědomte si, že řešení je jednoznačné, čte se po řádcích a neopakují se v něm žádná písmena, protože každý uzel je jiný.

Určitě snadno poznáte druhý uzel, je na něm už z fotky jasně vidět, že má pouhé tři křížení. Přesto ještě nehádejte, počet možností je pořád moc velký. Aby se vám problém hodně zjednodušil, poradíme vám, že poslední uzel na fotce má sedm křížení a také ho snadno mezi náčrtky poznáte i bez výroby. A je to jediný z uzlů, který má sedm křížení, všechny ostatní sedmičky si můžete z náčrtků vyškrtat!

Ostatní uzly možná na fotkách vypadají, že mají spoustu křížení, ale není to tak zlé. K identifikaci vám určitě zase pomůže si je vyrobit a na rovné desce stolu opět spočítat minimální počet křížení. Určitě ještě alespoň jeden či dva musíte identifikovat, abyste si byli heslem jistí.

Druhá nápověda