Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 2-5 – Šifrovací stroj

Speedy z týmu STARGATE úterý, 24. březen, 20.08

Tak tohle mi dalo zabrat! Seděl jsem u toho 4 hodiny v kuse! Vyzkoušel jsem milion kombinací a caesarových šifer a až na poslední chvíli před tím, než jsem to zabalil, jsem na to přece jenom přišel. Uffff

Tomáš Bláha úterý, 24. březen, 20.12

A dokážete někdo přesně popsat, cože to ten šifrovací stoj vlastně dělal za zaručeně nerozluštitelný šifrovací algoritmus?

Speedy z týmu STARGATE úterý, 24. březen, 20.15

Přesně ne, ale bylo tam nějaké posouvání o 13 ale když se tam dalo víc písmen, vyšlo zase něco jiného

Láďa Smejkal úterý, 24. březen, 20.23

Nejspíš by sis ušetřil dost času, kdyby jsi se snažil stroj nejprve zanalyzovat a až se znalostí metody zašifrování hledal správné řešení. Ve skutečnosti to nebylo zas tak složité, akorát tam byla jedna finta.

Speedy z týmu STARGATE úterý, 24. březen, 20.28

Já jsem si to myslel, když jsem se zaplétal v těch svých složitých kombinacích, že to přece nemůže být tak složité, zvlášt když to luštil jeden tým za druhým, jen jsem na tu fintu nemohl přijít

Tomáš Bláha úterý, 24. březen, 20.36

Stále ještě na to můžeš přijít...

Speedy z týmu STARGATE úterý, 24. březen, 20.57

dlouho jsem řešil to, že když jsem do stroje zadal písmeno, odepsalo mi to vždy písmeno vzdálené o 13 míst v ang. abecedě, ale při zadání více písmen už to ztrácelo logiku. Nakonec jsem na to přišel tak, že jsem zadával 7 písmen až jsem přišel na to, že sedmé T je P, pak jsem zadával šest a pak už se v tom objevil systém a stačilo to vyčíst z abecedy a vyšel výsledek. Docela dobré, nebo ne? Je zajímavé, že podobným stylem to nakonec vyřešil i kámoš z týmu, jen na to šel z opačné strany.