Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 5-3 – Kočkopes

Řešení

Tak co, stane se z Kočkopsa další pověstná šifra, jako byl legendární Podivný Stonehenge? Sedm tangramových koček a psů, které jsou rozmístěny v takovém podivně neurčitém kruhu a mají vždy jeden ze svých tangramových dílů zvýrazněný. Ano, tangram je skládačka složená právě ze sedmi dílků a můžeme si všimnout, že právě každý druh dílku je vyznačen na jiné dvojici zvířátek a že každá dvojice kočky a psa se stejným (a stejně orientovaným) dílkem sedí přibližně naproti sobě.

Možná jste i zkusili spojit dílky naproti sobě čarou a zjistili jste, že se tak nějak neurčitě protínají ve volné ploše mezi nimi a kreslí nějakou podivnou pavučinu, vlastně to ani moc nevypadá jako něco užitečného, co by mohlo dát jakoukoliv informaci. A přeci, proč je vše rozmístěno dokola a uprostřed tolik volného místa? Nežádá si to místo něčím zaplnit? Psané heslo z této šifry asi nedostaneme, ale kdyby se povedlo něco složit… Koneckonců z tangramu se dá složit lecjaký obrázek, lecjaké zvířátko a tady nám někdo prostřednictvím červeného vyznačení vkládá do rukou každý z dílků tangramu.

A chceme něco uprostřed kruhu, ve volném místě. Zkusme to vzít doslova a vyznačit si střed každé spojnice mezi vyznačenými dílky a tam daný dílek posunout a nakreslit, tedy udělat takové mýtické spojení napůl kočky a napůl psa, už to vidíte? Už se to začíná rýsovat? Ano, všechny dílky k sobě hezky zapadají a vytvářejí krásnou tangramovou labuť.