Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 1-2 – Evoluce

Evoluce dokáže být nevyzpytatelná. Nejenže se z tupce nejprve vyvinul kupec, ale dalšími mutacemi vznikaly zajímavé věci a dokonce i živí tvorové. Zadejte je všechny tři seřazené podle abecedy.

Nápověda

Z prvních dvou slov, která jsou v grafu zapsaná, se dá odvodit princip, co je potřeba se šifrou udělat. Myslíme si, že většina z vás přišla na to, jak tvořit a doplňovat další slova. Nejprve zkuste jít na odbočce doprava, tam je to snazší. Odbočka doleva je trochu těžší, ale pokud jste někdy viděli, jak bydlí pejskové ve psím útulku, tak na to také přijdete.

Hlavně se ale pokusíme pomoci s jiným problémem, na který se mnoho účastníků nechalo nachytat. Tak především všechna slova v šifře musí být skutečná běžně užívaná slova, podstatná jména v prvním pádu jednotného čísla. Několik starodávných či běžně neužívaných slov, o kterých si myslíme, že by je účastníci neznali, jsme ze šifry schálně vynechali. Zejména to platí o jednom slově, které se v jazyce běžně vůbec nevyskytuje, kdyby to náhodou nebylo příjmení nějakého herce. Ale všimněte si, že šifra je postavena na obyčejných slovech, ne jménech! (Pokud by byla postavena na jménech, platilo by to pro celou šifru.) A zejména, pokud byste ono jméno použili, tak se sice k jednomu zvířátku, které snad prý i nosí kalhoty, došli, ale nefungoval by správně zbytek grafu.

Pokud už si nejste nějakým slovem jisti, použijte místo rozsáhlých jazykových nebo křížovkářských slovníků, které obsahují i exotické a někdy i dost sporné tvary, raději internetovou jazykovou příručku Ústavu pro jazyk český, ve které je jen běžná slovní zásoba.