Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 5-5 – Vypípaná patnáctka

„nevim“



→↓→↓←↑→→↓←↑←←↓→→↑←←↑
→→↓→↓←↓←↑→↑←←↓↓→↑←↑↑

?

Řešení

Pro každou šifru je příznačné, že nejdříve nevím, co s ní mám dělat :-) Ale tahle šifra začíná slovem „nevim“ a ještě je v zadání napsáno úvozovkách, takže asi půjde doslova o to slovo a šipky naznačují, že k získání hesla vede určitá cesta přes sérii nějakých operací či transformací.

První úkol bude zjistit, co je ta podivná mřížka se zabarveným čtverečkem. Poznal někdo, co obrázek vyjadřuje? Pokud ne, je tu ještě název šifry, který, jak víme, může někdy pomoci. Prý vypípaná patnáctka, ale co to je? Někteří si asi všimnou, že obrázek obsahuje právě patnáct okének, to šestnácté je zabarveno, takže označení patnáctka se určitě nějak týká prvního kroku v šifře. Pokud stále nevíte, mohlo by vás napadnout hledat patnáctku na internetu a to vás skutečně dovede celkem snadno na hlavolam Loydova patnáctka.

V tohle chvíli už se to zdá mnohem snažší, dokonce šipky v dalším kroku najednou dávají smysl, vždyť v hlavolamu se pohybuje kameny s čísly a tak se hlavolam skládá, ale my tu v zadání nemáme žádná čísla! Je tedy na čase se zamyslet nad slovem vypípaná v názvu šifry a dostat ten správný nápad. Všimli jste si, že zápis slova „nevim“ v morseovce má včetně oddělovačů právě 15 znaků?

-./.
/...
-/..
/--

A teď už to bude doopravdy lehké, stačí si hlavolam vyrobit, stačí pár čtvercových lístečků na stole, zapsat morseovku a šoupat lístečky postupně ve směru šipek. Po provedení transpozice teček, čárek a oddělovačů budete mít před sebou heslo trefa, které má pochopitelně v morseovce stejný počet teček, čárek i oddělovačů, jako vstupní slovo.