Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 5-1 – Vesnické novinky

Tato šifra má jen jedno správné řešení! Toto jediné správné řešení má 2 slova a 7 písmen.

Čeští řešitelé ovšem můžou najít až 98 různých umístění a variant našeho hesla. Je to totiž vůbec nejčastější heslo v naší republice! Mně osobně se velice líbí Prostřední heslo nebo ta jediná varianta, které je součástí Prahy, ale jako řešení zadejte jen tu variantu na 7 písmen, kterou Technoplaneta uznává! A to i přes to, že jedna z variant hesla má dokonce písmen 27 a je hned po Boleslavi nejdelším heslem v ČR! Vůbec nejdelší heslo světa se nalézá na Novém Zélandě, další na ostrovním výběžku Velké Británie a třetí v Americe.

Slovákům musím s lítostí oznámit, že jejich výběr je značně užší. Celkový počet hesel na Slovensku je jen 19 a z toho jen jedno jediné je možné přímo zadat jako řešení (to znamená, že jen jedno jediné má přesně 7 písmen). Útěchou vám snad může být, že jedno z hesel je přímo Slovenské.

Řešení

Už v druhém odstavci, kde se mluví o části Prahy a o něco později o Boleslavi, lze tušit, že hledané heslo bude jméno města nebo vesnice, čili obce. Které je to nejběžnější? Stačí se poradit s internetem a zjistíte, že se jedná o Novou Ves.

A pro zajímavost - Nová Ves je také částí Jinonic, což je Praha 5, a nejvíce písmenek v Čechách má v názvu Brandýs nad Labem-Stará Boleslav.

Ten nejdelší název má kopec v jihovýchodní části Nového Zélandu. Vrcholku se ve zkrácené podobě říká Taumata, celý název má 92 písmen – Taumatawhakatangihangakoauauotamateaurehaeaturipukakapikimaungaho-ronukupokaiwhenuakitanatahu. Název v sobě obsahuje líčení života válečníka jménem Tamatea Pokai Whenua. Ten každý den chodil na kopec hrát na flétnu smutnou píseň na památku svého bratra a ženy. Podle pověsti pokud vyslovíte celý název, měli byste slyšet Tamateaovu flétnu. Jen musíte stát na tom kopci.

Jako vůbec nejdelší je ceremoniální jméno thajského hlavního města Bangkoku, které je Krung Thep Maha Nakhon Amorn Rarranakosindra Mahindrayutthaya Mahadilokpop Noparattana Radchhami Buriom Udom Rachnivet Mahastan Amorn Pirmarn Avatarn Satit Sakatuttiya Vishnuharm Prasit. Právě proto, že je to jen ceremoniální označení, nebylo v zadání zmíněné.