Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 3-5 – Poskočná procházka

Řešení

V poskočné procházce si stačí všimnout připravených čísel ve čtvercích a slova procházka, tedy projít čtverci a čísla nějak využít. Nejmenší je 1, největší 36, čtverců je taky 36, tedy neočíslované čtverce pravděpodobně budou obsahovat ta chybějící čísla.

Zkusíte-li čtverci projít od 1 k 36 a žádný čtverec nepřeskočit, tak zjistíte, že takové řešení s využitím připravených čísel existuje jen jedno. Přečtením písmen ale získáte pořád ještě nesrozumitelný text KYDAOUNMEÍKPORUOKHÁNJAETNMNAAŠŠIÍNNY.

Teď teprve nastane čas poskakovat ob písmeno a přečíst nejprve lichá a pak sudá písmena. Tím získáte text „Kdo nekouká jen na šíny a umí prohnat mašiny“. Pokud jste si nevzpoměli rovnou, bylo určitě snadné dohledat, že text naráží na ústřední píseň Přednosta stanice ze stejnojmenného filmu s Vlastou Burianem v hlavní roli. Řešením je přednosta stanice.

Hlavolam známý pod názvem Hidoku (nebo Hidato) vymyslel izraelský matematik Dr. Gyora M. Benedek. Cílem je doplnit a propojit vzestupně čísla tak, aby byla vyplněná všechna políčka a sousední čísla se dotýkala alespoň rohem. Na stejném principu funguje Královská procházka, kde po šachovnici každým políčkem právě jednou prochází král.