Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 3-4 – Cmyknutý řetěz

Řešení

Slyšeli jste někdy zkratku CMYK? Skrývá v sobě první písmena základních barev, které se nejčastěji používají k namíchání všech ostatních na nejrůznějších tiskárnách, konkrétně barvy azurová, purpurová, žlutá a černá (cyan, magenta, yellow, black).

Je to vlastně opačný druh míchání barev, než jaký se používá na počítačové obrazovce a který jste mohli před lety vidět v Barevné šifře. Základní rozdíl je v tom, že na obrazovce se míchají světla (červené, zelené a modré) a čím více světel smícháme, tím je logicky světlejší výsledek, zatímco tiskárny míchají pigmenty a čím více jich smíchají do sebe, tím tmavší je výsledek.

Už jste asi poznali, že náš řetěz je vlastně zpráva morseovkou, která je složená z těchto třech základních barev a tam, kde se barvy překrývají, se skládají stejně, jako na tiskárně. Tiskárny mají kromě třech barev ještě skutečnou černou, ale my jsme uvažovali ideální stav, kdy se černá složí ze všech třech barev (azurové, purpurové a žluté) přes sebe.

Řešením je ozubnice. To je železniční trať doplněná o ozubený hřeben připevněný k pražcům, do kterého zaklesne ozubené kolo na podvozku lokomotivy, což dovoluje zvýšit trakci. Používá se v místech s velkým stoupáním, typicky v horách, kde by adheze mezi ocelovými koly lokomotivy a kolejnicemi nestačila.