Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 2-4 – Námořní příběh

Mám na palubě lodivoda. Měním kurz vpravo. Mé stroje pracují na plný zpětný chod. Zastavte, chci s vámi navázat spojení. Muž přes palubu. Požár na palubě. Měním kurz vpravo. Plavební dráha je mimo mou loď, můžete plout kolem mne. Chystám se spustit kotvu. Mám nebezpečný náklad. Ihned zastavte. Mám ve vodě potápěče, proplouvejte opatrně za snížené rychlosti.

Řešení

Zvláštní příběh, že? Jedna věta se dokonce opakuje dvakrát. Zkuste nejprve šifru nějak odhadnout, co by z ní mohlo vycházet? Většinou očekáváme jako řešení jedno slovo či krátkou větu, takže by vás mohlo napadnout, že z každé věty je potřeba získat jedno písmenko, to by odpovídalo několika málo slovům. Jenže jak je získat? V šifře nevypadá, že by byl ukryt jakýkoliv návod, ani nejsou věty kostrbaté, jen dohromady nedávají žádný smysl. Zkrátka jsou to takové jasné a jednoduché instrukce, které se používají na moři.

Rozhodně zapomeňte na vybírání prvních písmenek ze vět, v tom musí být něco víc. Napadlo vás, že takovéhle instrukce se na moři používají tak často, že jsou určitým způsobem kodifikovány? Jak napsal tým GalaxyGenius, stačilo vygooglit první větu a brzy jste zjistili, že se úplně všechny dají interpretovat jako písmena námořní vlajkové abecedy. Řešením je rybka.

HMám na palubě lodivoda.
EMěním kurz vpravo.
SMé stroje pracují na plný zpětný chod.
LZastavte, chci s vámi navázat spojení.
OMuž přes palubu.
  
JPožár na palubě.
EMěním kurz vpravo.
  
RPlavební dráha je mimo mou loď, můžete plout kolem mne.
YChystám se spustit kotvu.
BMám nebezpečný náklad.
KIhned zastavte.
AMám ve vodě potápěče, proplouvejte opatrně za snížené rychlosti.