Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 2-3 – Parník

Plán prohlídky:

1)náhradní háky a dřevěné nohy 16)kontraband
2)trestanecká paluba 17)vyhlídková paluba
3)kajuta s úpícím rukojmím 18)kajuty cestujících
4)náhradní kotevní řetěz 19)lodní kuchyně
5)kotevní řetěz s kotvou 20)sudy s nakládaným zelím
6)ordinace lodního felčara 21)kormidlo
7)sudy s jablky 22)parní stroj
8)sklad uhlí 23)dělové koule
9)telegrafní stanice 24)komín
10)kajuty posádky 25)nouzové zásoby rumu
11)vyhřívaný bazén 26)skladiště střelného prachu
12)pirátská účtárna 27)stádo konzumovatelných ovcí
13)kapitánova kajuta 28)lodní prádelna
14)voliéra kapitánova papouška 29)skladiště rumu
15)truhlice s pokladem

Řešení

Po ztroskotání škuneru Technoplanety nás na poslední chvíli zachránil kolemplující parník. Cítíme, jak nás za límce košil drapnou velké háky, a už se houpeme v závrati několik desítek stop nad vodou… Jeřábová konstrukce se s vrzáním otáčí a my, napůl v bezvědomí, dopadáme s plesknutím na vlhkou palubu. Hned se nás ujímá kapitán s dřevěnou nohou a lodní šéfkuchař, který právě brousí dlouhý jateční nůž. Jsme trochu unaveni, vlastně dokonce lapáme po dechu, ale oni přesto trvají na tom, že nás provedou po celé lodi.

A že je tedy vsktuku bizarní! Sklad, který normálně obsahuje konnzervy a lodní suchary, je tady plný dřevěných noh a právě takových háků, kterými jsme byli vytaženi z moře. Ale při další zastávce se nám téměř zastaví dech. Přicházíme na trestaneckou palubu. A ve vedlejší kleci úpí další zajatec. Přímo za hlavou mi najednou znovu zakřípe brousek na kuchařově noži. Podlamují se mi kolena.

Ale vážně. Udělejme si procházku po našem parníku. Podle nákresů jistě nebude těžké složit parník a označit jednotlivá místa. Nejjednodušší bude si je označit čísly podle „plánu prohlídky“. A teď, jak je můžu propojit do cesty po lodi? Ve složeném stavu to bude těžké. A na rozloženém parníku, ejhle, co to? Připlavala nám na pomoc želva!

K nápadu se spojováním a nějakou grafickou šifrou vás samozřejmě mělo pošoupnout číslování a obrázek oka. Růžové oblasti na fotce níže jsou oblasti, které se složí dovnitř a na hotovém parníku nesjou vidět.