Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 1-3 – Leet speak

Řešení

Všechna auta jsou zjevně stejná, kromě barvy. A abyste se nemohli splést a zároveň bylo více zřejmé, že barva je nejdůležitější, napsali jsme ji do registračních značek. Zbývalo přijít na to, co se s barvou dá dělat. A taky zjistit, co to je ten „Leet talk“ či „Leet speak“, jak napovídá titulek.

Potom už každý 1337 h4x0r snadno zjistil, že se barvy se dají označit třemi základními způsoby:

  1. Slovy. První auto z obrázku má barvu jako moje plesové šaty, když už byly docela zpocené. Jistě sami vidíte problémy slovního označení: I kdybychom se všichni shodli, jakou barvu měly nějaké šaty (hrášek, večerní obloha...), je takovéto označování barev pro použití třeba v programování moc dlouhé.
  2. RGB modelem. Podle něj se každá barva dá namíchat z červeného (R), zeleného (G) a modrého (B) světla. Každá barva je pak definována třemi čísly od 0 do 255 podle toho, kolik světla R, G a B je k jejímu vytvoření potřeba. Pro černou barvu není potřeba žádné světlo, takže se zapisuje 0, 0, 0. Pro naše první auto RGB 254-90-193 je použito hodně červeného světla, o něco méně modrého a nejméně zeleného.
  3. Hexadecimálně. Jedná se vlastně zase o RGB model, jen jsou ta čísla zapsaná v šestnáctkové soustavě, což je kratší a pro počítače výhodnější. Šestnáctková soustava používá číslice 09 a ještě k tomu čísla af. 254 se v šestnáctkové soustavě zapíše jako fe; naše první autíčko je #fe5ac1. Pokud umíte šestnáctkovou soustavu, mohli jste čísla převést ručně, také jste si je mohli vyhledat na internetu nebo si chvíli hrát s Gimpem, který šestnáctkový zápis ukazuje jako tzv. HTML notaci.

A právě šestáctkový zápis se dá dobře číst jako Leet speak – každá barva tvoří jedno slovo. Záměrně jsme vybrali hodně slov, abyste si mohli být jistí, jak které číslo číst. Obrázek níže ukazuje, čemu barvy odpovídaly. Řešením je poslední slovo asfalt. W00t!

PS: Míchání barev je poměrně oblíbený motiv v šifrovačkách. Graf s různými variantami skládání barev je v každých běžných šifrovacích pomůckách a z Technoplanetí historie určitě znáte třeba Barevnou šifru.