Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 1-2 – Průměrná šifra

Řešení

Jestli vám obrázky připomínají automobilové značky, máte jistě pravdu. Vypadají ale nějak pomíchaně, jako by byla každá značka složená ze dvou skutečných značek. Nejprve tedy musíte dohledat, ze kterých dvou značek je každý obrázek složený. S většinou nebudete mít potíže, jsou docela známé, snad jen Westfield vyrábějící závodní auta vás trochu potrápí. I na něj se dá přijít, strýček Google vám pomůže. Stačí sejmout screenshot obrazovky a vyříznout z něj neznámou značku, uložit ji na disk a ve vyhledávání obrázků zvolit „hledání podle obrázku“ a obrázek Googlu poslat. Ve zlomku sekundy budete mít správný výsledek, ale i když tuto cestu nepodstoupíte, snadno heslo odhadete.

V dalším kroku musíte přijít na to, jak s nimi naložit. Název šifry průměrná napovídá nejen na smíchání dvou značek, ale hlavně na způsob vyluštění hesla. Všimněte si, že počáteční písmena názvů značek mají mezi sebou v abecedě vždy lichý počet písmen. Přečtete-li prostřední z nich, získáte heslo. Jedná se tedy jinými slovy o aritmetický průměr čísel, která kódují počáteční písmena každé ze značek v abecedě.

Například v posledním řádku Jaguar a Nissan, průměrné písmeno mezi nimi je L.

Řešením je diesel. Rudolf Diesel byl konstruktér vznětového spalovacího motoru. To je ten motor, který nemá karburátor ani svíčku a palivo se vstřikuje přímo do hlavy válce nad píst, kde se samo vznítí.