Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 1-1 – Všichni na start!

„Co s tou Technoplanetou? Věro, přidá se k vám do týmu Bohumír nebo Milada?“

„Fakt bych vás moc chtěl, Kláro a Simono, do týmu, v cíli na pražském finále mi budete děkovat,“ láká holky Marcel.

Bohuslava v každé textové šifře rychle dovede najít slova, pro Tomáše s Ladou je zase svátek hrát si s čísly.

Pokaždé týmy vstupují do Technoplanety s představou, že budou první. A je jedno, jestli jsou v nich Libuše, Marina nebo Julie.

Alan se ještě do luštění šifer nepustil. Pořád vymýšlí, co si dát jako znak týmu. Karolíně a Valentýnovi je to jedno. Důležitější je přeci odpočítat správná slova do řešení!

Rozluštit nápad kteréhokoliv z orgů je leckdy obrovský problém. František i Karel už s tím mají své zkušenosti, letos přesvědčují i Barboru, aby se hned nevzdávala.

„Nápad?“ Renáta a Markéta mávají sešitem Luborovi přímo před nosem: „Už všechny linky máme popsané a k ničemu!“

„Rozhodně posunutý dolů v tabulce být nechci! Kdepak! Porazit všechny! První místo obsadit a udržet!“ To musí být základní vize každého týmu, ať je v něm Blanka, Nela nebo třeba Oliver.

„Hrajeme hlavně o prestiž,“ vysvětluji Kamil a Tamara Richardovi svou motivaci.

„Proč spěcháte?“ diví se Zuzka, „nedělat chyby je důležitější než datum odevzdání!“ vysvětluje Olze a Martinovi.

Nápověda

V řadě textových šifer je nápověda ukrytá už v samotném zadání a tato šifra není výjimkou. Zaměřte svou pozornost na třetí řádek (odstavec) a konec pátého, z nich se dozvíte nejvíce informací. Jak tedy začít? Nejprve musíte zjistit, co mají společného jména na každém řádku. Tu jejich společnou vlastnost si zapamatujte a s touto znalostí se vraťte k nápovědám v textu.

Druhá nápověda

Trojice jmen v každém odstavci má společné to, že slaví svátek ve stejný den (stejné datum), byť jiný měsíc. Dostanete tak číslo, které využijete hned dvakrát. Poprvé vám pomocí něj pomůže Bohuslava najít ukrytý návod na vyluštění hesla a budete-li se jím řídit, použijete stejná čísla podruhé. Pokud jste návod už objevili, ale přesto máte potíže, koukněte se na nějaké klasické šifry, jako třeba Caesarovu.