Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 4-3 – Nebožské desatero

Řešení

Název by mohl napovědět, v čem tkví zvláštnost slov v tabulce. Ano, zde jsou vcelku rovnoměrně zastoupené všechny slovní druhy, přestože v normálním textu tvoří téměř padesát procent slov podstatná jména a slovesa a takové částice jsou v češtině téměř ohrožené.

Deset slovních druhů, to by klidně mohlo sedět na deset písmen řešení. Co třeba takové citoslovce? Existuje nějaký způsob, jak z „haf ťuk brr huš třísk prásk hurá“ udělat písmeno? Tentokrát asi nejde o číslování slovních druhů, jako v jiných šifrách. Pokud předpokládáme, že by z jednoho slovního druhu mohlo vzniknout jedno písmenko, mělo by nás především zajímat, proč jsou jednotlivá slova uspořádaná zrovna v takové tabulce. Tabulka se dá všelijak otáčet, vyškrtávat jako osmisměrka a taky, a to je ostatně vyškrtávání docela podobné, vybarvovat. Zkusme si vyškrtat/vybarvit všechna citoslovce. Tvoří písmenko Í!

Podobně postupně vybarvíme buňky (políčka) se všemi dalšími slovními druhy. V pořadí slovních druhů tvoří heslo stromořadí.