Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 3-4 – Na vlnách

Řešení

Podivné skleněné předměty by vám mohly něco připomínat. Co třeba ten předposlední v zadní řadě, není to písmenko I? A to čtvrté třeba O?

Ano, je to opravdu tak. Každé těleso představuje jedno číslo nebo písmeno. Většinu prvního řádku (to je ten zadní - představte si, že by se písmenka, původně natištěná na papíře, postavila a my se teď díváme někde z konce papíru) snad dokážete přečíst. Pro rozluštění celé zprávy by se ale hodilo znát princip, jak jsou písmenka přetvořená.

Napadlo by vás, co mají společného válec, kužel a jehlan? Říká se jim rotační tělesa, to proto, že mohou vznikat rotací. Když například vezmu obdélník, postavím ho na výšku a budu ho točit podle jeho osy nebo jednoho okraje, jeho původní strany mi v prostoru vykreslí válec. A podobně: co se stane, když budu R točit podle jeho krajní čáry? Přece ten čtvrtý objekt v první řádku!

Mohli jste tedy přečíst text Javornik 107,2 MHz, ale to ještě není úplně celé řešení. Řešením je jméno rozhlasové stanice, která na této vlně - tedy frekvenci 107,2 MHz vysílá z vysílače Javorník. Určení vysílače je přitom důležité, stanice nemohou vysílat na stejné frekvenci na všech vysílačích současně, rušily by se.

Z vysílače Javorník na frekvenci 107,2MHz vysílá stanice ČRo 3 Vltava. Řešením je tedy Vltava, k čemuž napovídá i název šifry a vodní hladina pod písmeny.