Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 2-2 – Jen 25 obrázků?

Nápověda

Jen 25 obrázků? Neschovali orgové jeden? To by pak mohla být, no ano, to je přeci…! Ale jak ji ty obrázky reprezentují, jaká je mezi těmi obrázky souvislost? Co na těch obrázcích vlastně je, jde to nějak jednoduše jedním slovem pojmenovat? Možná by se souvislost dala najít na internetu, pokud zkusíte alespoň pár pojmů.

Druhá nápověda

I když už asi tušíte, co ty obrázky mají vyjadřovat (jestliže jeden chybí, celkem jich má být 26), stále asi nevíte, jakým způsobem. Orgové je do šifry vybrali podle určitého principu, na který musíte přijít. Musíte zjistit, jaká je mezi obrázky souvislost.

I když to na Technoplanetě není něco úplně nového a nápad by se dal objevit i v archivu, lepší bude na něj přijít samostatně a není to ani tak pracné, strýček Google umí hodně napovědět. Minule jsme vám radili pojmenovat obrázky jedním slovem. U některých obrázků to bude snadné a jasné, u jiných si nebudete jistí. Začněte těmi, které víte určitě.

Myslím, že většina z vás poznala podle balkonové scény Romea a Julii, to není špatný start. Zkuste chvíli hledat. Souvislost se nemusí podařit najít napoprvé, třeba když zkusíte zadat do Googlu romeo julie hotel, tak pravděpodobně nic moc zajímavého nenajdete, protože Vás zaplaví různé nabídky ubytování a zájezdů, prostě slovo „hotel“ je magnet na komerční nabídky a stránky.

Přesto když pár slov zkusíte hledat, raději méně než více najednou, tak na souvislost brzy narazíte. Dávejte do vyhledávače vždycky tak tři slova, přednostně ta, u kterých jste si jistí správností.