Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 1-4 – Protivné dvojice

analogový blízkopis
přitažlivý trpaslík
večerní přivítání
oživený nevzdělanec
bílá špinírna
zbabělý trest
prohraný mír
relativní ďábel
hlučné světlo
lyrická imploze
zimní nenávist

Řešení

Zdánlivě divné nesourodé dvojice, co by se s nimi dalo dělat? Některé nedávají moc smysl – to je vlastně slabé slovo, řada z nich je úplně nesmyslná. Kdo kdy slyšel o špinírně či blízkopisu? A jak by se dal prohrát mír, neměl by se spíš vyhrát? Je to všechno nějak pomotané, jakoby postavené na hlavu.

Při řešení šifer je potřeba najít jednotný princip, věc, kterou mají všechny ty výrazy společnou. Zkuste se vžít do role orga a přijít na to, jakým způsobem slova vybral. V textu je hned několik výrazů hodně nápadných, jako např. imploze, u kterých by vás mělo napadnout, že znáte jejich opak. Vždyť exploze je mnohem známější pojem! A když vás tohle napadne, můžete zkusit princip použít i na ostatní slova a přijít na to, že všechna mají k sobě vhodná antonyma, čili slova opačného významu.

Většina bude snadno nalezitelná a pomůže odhalit jednu důležitou souvislost. A sice že slova s opačným významem začínají v řádku stejným písmenem. Jakmile tuto závislost objevíte, vymyslíte i těch několik těžších a přečtete heslo. Řešením je doručovatel.

digitální dálnopis
odpudivý obr
ranní rozloučení
usmrcený učenec
černá čistírna
odvážná odměna
vyhraná válka
absolutní anděl
tichá tma
epická exploze
letní láska