Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Stanoviště 10 – Písmenkový problém

Milí soutěžící (opět :-D),

původně jsme si mysleli, že na tomto místě bude šifra ve slovenštině. Chtěli jsme tak vyhovět přání některých (především slovenských) týmů. Jenže jsme zjistili, že nás totálně vyčerpal jen ten jeden krátký slovenský článek v novinách. Nejenže jsme museli překládat a konzultovat s rodilými mluvčími, ale i to psaní samotné psaní byl mor. Zlatá čeština se svým ř, ů a ě! Česká klávesnice nezná snad polovinu slovenské abecedy a nějaké problematické slovo bylo snad úplně v každé větě! Samá ľ, ä… tedy nám nezbývá než se Vám tímto omluvit a dát Vám poslední malou radu: až budete mít řešení, počítejte ještě s jednou předložkou.

Řešení

Pokud jste poslechli zadání a podívali se do novin, jistě jste našli zmiňovaný slovenský text. A dále mohl pomoct (opět) rozbor zadání: ... nějaké problematické slovo bylo snad úplně v každé větě... Vlastně: přesně jedno slovo se speciálním znakem (ľ, ä, ŕ, ô, ĺ) na větu. Proč si je nevypsat?
Sľubný riešiteľ, s prehľadom upaľuj do cieľa, pamätaj najmä vybľabotať veľmi dôležitú dôvernosť: kĺzavá vŕba.
Problémy s porozuměním jste jistě neměli; jestli jste si procházeli šifry z předchozích finálí, jistě tušíte, že z posledního stanoviště jdete do cíle (zpět na start) s nějakým heslem, v našem případě kĺzavá vŕba, česky kluzká vrba.

U tohoto úkolu nelze odevzdat řešení.