Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 5-1 – Malíři pokojů

„Tak chlapi, práce nepočká, natírat!“ zavelel šéf Bedřich a narazil si pracovní čepici.

„To je spěchu,“ zabručel Pepa a sáhl po štětci. „Beru si první stěnu, co na ní maj bejt vodorovný pruhy s červeným uprostřed.“

„Tondo, pusť se do tenkých šikmých!“ rozhodl šéf. „Já udělám tu třetí s modrou půlkou vpravo.“

„Ta je těžká,“ brblal Tonda, „proč já?“

„Protože pak můžeš malovat pátou a vosmou, sou jen šikmo rozdělený napůl a štětce už budeš mít vod barev. Pepa si vezme šestou, tam sou taky barvy, který maluje teď,“ odpovídá podrážděně Bedřich. „A jestli je fakt machr, tak pak zvládne i devátou. Malý kostky nedá jen tak někdo.“

„Tondo, klídek, pruhy na druhý jsou pohoda,“ uklidňuje kolegu Pepa. „Až si Béda poradí s černo–žlutými čtverci na čtvrté, na kříž na sedmé si možná půjčí oba štětce od tebe.“

„Žlutý štětec budu potřebovat i na třetí a čtvrtou stěnu. Červenej si půjčím od Pepy, až domaluje svislý pruhy, na čtverce ho nebude potřebovat,“ uzavírá Bedřich.

Řešení

Při řešení se přímo vnucuje zjistit, co to vlastně malíři malují. Nepopisují to ošem dost detailně.

Zkusíte-li trochu jejich rozhovor analyzovat, tak zjistíte, že dohromady mluví o devíti stěnách a na první přečtení zjistíte toto.

1. Pepa, červený pruh vodorovně a nějaké další k tomu
2. asi Tonda, šikmé pruhy?
3. Bedřich, stěna s modrou půlkou vpravo, a taky zde potřebuje žlutý štětec
4. Bedřich zde potřebuje žlutý štětec, později černo-žluté čtverce
5. Tonda, šikmo napůl, stejné barvy jako šikmé pruhy
6. Pepa, barvy jako na první
7. Bedřich, kříž, barvy jako Tonda
8. Tonda, šikmo napůl, stejné barvy jako šikmé pruhy
9. Pepa, malé kostky/čtverce

Z věty „Protože pak můžeš malovat pátou a vosmou, sou jen šikmo rozdělený napůl a štětce už budeš mít vod barev.“ vyplývá, že stěna s šikmými pruhy má stejné dvě barvy jako stěna šikmo přepůlená.

Pepa větou „Tondo, klídek, pruhy na druhý jsou pohoda,“ ujistí, že ta pruhovaná stěna, která se Tondovi zdála těžká je druhá.

Teď už je asi jasné, že se jedná o vlajkovou abecedu, ale zároveň i to, že malíři neprozrazují úplně vše o vzhledu vlajek. Prozrazují však dost, aby se daly vlajky jednoznačně rozpoznat. Vlajka rozdělená šikmo napůl je jen jedna, stejně tak vlajka s vodorovným červeným pruhem atd.

Pokud jste se nikde nespletli, tak byste měli získat toto.

Řešením je cyklotron.