Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 3-4 – Čtverec, fakt čtverec

Heslo najdete správným pohledem na následující desetiřádkovou čtvercovou tabulku:

eeiw
eaek
wt u
ntim
a pe
n etm
ut d
e ma 
f6
p o

Řešení

Šifra o sobě provokativně tvrdí, že je čtvercem o deseti řádcích a tím pádem i o deseti sloupcích. Ale v zadání jsou řádky kratší a různě dlouhé. Budeme je muset nějak nafouknout. Ale jak? Potřebujeme nějakou možnost, nějaké kódování, které nám nahradí každé písmeno více znaky tak, aby nám ve výsledku na každém řádku vyšlo (nových) znaků deset.

A zde musí přijít ten správný nápad. Známe takové kódování? Ano, je to letošní první morseovka! V morseově abecedě přeci F a čísla mají dlouhý kód a písmenka jako E, T, A, N zase naopak krátký, takže by se nám mohly řádky natáhnout přesně jak potřebujeme. Vyzkoušíme a nezapomeneme na vyznačení mezer (dvě svislé čáry po sobě) – vychází to! Jen na posledním řádku je lehounká nepravidelnost, poslední znak doplníme svislou čárou (jako konec znaku či sdělení). Výsledek vidíme vpravo.

Funguje to! Tohle nemůže být náhoda, takže víme jistě, že máme první krok správně. A teď jak dál? Heslo získáme správným pohledem na tuto tabulku. Autoři tedy nemysleli žádné počítání nebo podobná kouzla, má to být vidět přímo. A také ano! Stačí tabulku pootočit po směru hodinových ručiček a zpátky přečíst – získáme heslo čertice.