Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 2-1 – Jablíčka k nakousnutí

Řešení

Když uvidíme jablíčka v barvě vlajek, asi nás napadne si dohledat informace o státech. Jenže jak zjistit heslo? Můžeme zkusit vzít první písmenko z názvu státu, ale to k žádnému smysluplnému heslu nevede. A proč zrovna jablíčka – to přeci není jen tak, to musí mít nějaký důvod. Máme tedy různé státy a máme jablko. Mohlo by nás napadnout zjistit, jak se řekne jablko v řeči každého státu.

Jenže to nastane praktický problém – slovnik.cz nám nepomůže, dokonce ani všemocný translate.google.com se tváří na Malgaštinu kysele. Naštěstí to ale není jediný způsob, jak přeložit slovíčko do cizího jazyka. Můžeme zajít na Wikipedii, najít heslo „jablko“ a po levé straně se přepnout na to samé heslo v některém z více než 130 jazyků a pouhý rychlý pohled na odkazy ukáže, že slovo „jablko“ v těch všech jazycích začíná na mnoho různých písmenek:

Vlajka Stát Jazyk Jablko
Madagaskar Malgaština Paoma
Ukrajina Ukrajinština Яблуко
Litva Litevština Obuolys
Tádžikistán Tádžičtina Себ
Norsko Norština Epleslekten
aut. spol. Baskicko Baskičtina Sagar
Estonsko Estonština Õun
Bulharsko Bulharština Ябълка

Tak tedy ze slova „jablko“ v řeči daného státu ukousneme první písmenko a s jistou dávkou interpretace sestavíme heslo, kterým je slovo procesor.

Snad jen ještě malá poznámka k Baskicku: Tím, že to není stát, ale autonomní společenství, tak je vlajka mnohem hůře nalezitelná. Ale o tom to také je – umět si poradit i v neobvyklé situaci. Jedna z možností je hledat ve vyhledávačích pojem „red flag white cross green cross“ a ve výsledných obrázcích najdete Baskicko rychle. Funguje to proto, že stránky s vlajkami je obvykle popisují a vysvětlují význam jednotlivých symbolů. Ale Google má i jednu zajímavou funkci, kdy dokáže nalézt obrázky podobné těm, které mu předložíte. Vlajka je natolik jednoduchá, že ji snadno načrtnete od ruky v libovolném malovacím programu a vyhledávač už snadno najde podobné obrázky na internetu, kde jsou k nim i další informace.