Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 5-5 – Náhrdelník vonící divočinou

Také máte rády dálky? Dnes si vyrobíme přívěšek dálkou a exotikou přímo vonící! S kruhem zebří kůže se budete stále cítit jako v Africe. A jeho výrobu přitom zvládnou i začátečnice – díky kouzelné FIMO hmotě.

Z bílé a černé FIMO hmoty uválíme „hady“ o málo tlustší než špejle. Nemusí mít ani všude stejnou tloušťku – zebra přeci také nemá pruhy podle pravítka!

Když máme dostatek hadů, složíme z nich zebří vzor, vyválíme přibližně 3 mm tlustou placku a z ní nařežeme 5 čtverců o velikosti budoucího přívěšku – kruhu. Můžete se inspirovat našimi náměty:


Hotové čtverce dáme na sebe a vykrojíme (co největší) kruh. Můžete použít skleničku, ale čistší řez dosáhnete např. vánočním vykrajovátkem.

Tak, a je téměř hotovo. Do boku kruhu zapíchneme malé očko z drátku a dáme vytvrdit do trouby. Pak už jen navléci na koženou šňůrku a můžeme se kochat krásným náhrdelníkem. Pokud jste se nechaly inspirovat naší sadou vzorů, získaly jste s náhrdelníkem i tajný vzkaz, též vonící dálkami a exotikou!

Mnoho radosti z vlastnoručně vyrobeného šperku přeje

vaše Bibi

Řešení

V zásadě by se dalo říct, že popis řešení této šifry je stejný jako zadání. Pokud totiž návod dodržíte, tak na boku vzniklého plochého válce čtete heslo. Samozřejmě není třeba shánět FIMO hmotu ani barvit modurit. Bohatě stačí jednotlivé čtverce vytisknout, vystřihnout z nich kruhy a obkreslit vzor na hraně každého z nich:

Zajímavost: chcete si se zebřími pruhy zkusit i něco více? Napadlo vás třeba pohlížet na ně jako na čárový kód? Kdo první vytvoří katalog zeber ve své nejbližší ZOO? :-)