Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 1-1 – Uvítací šifra

Když,
soutěžící skvělí,
vydržíte
tři
týdny,
řešení vám
prozradíme.

Šifra zajisté
týden nejlepším
týmům neodolá.

Důkladnou společnou
analýzou prohlédnete
skryté myšlenky.

Všem
přejeme
zábavné
luštění první
šifry.

Řešení

Text se zdá celkem normální, až na podivné zalomení do mnoha řádků. Dobré zde je si uvědomit, co od šifry hráč očekává - jak dlouhá by mohla být zašifrovaná zpráva? Obecný předpoklad je, že bude ukryto jedno či dvě slova popř. nějaká krátká věta. Je tam 18 řádků v několika odstavcích a na každém vždy jedno či dvě slova.

Dobrý předpoklad by tedy byl, že každý řádek kóduje jedno písmeno, to by odpovídalo několika málo průměrně dlouhým slovům. Aby se z každého řádku získalo více, než jedno písmeno není pravděpodobné. Na to je na řádcích příliš málo informací a opačný extrém také není pravděpodobný, protože pak by nebyl důvod zalamovat řádky.

Nápověda odvádí od soustředění se na písmenka v textu a orgové sami nemají moc rádi šifry, kde by šlo o přečtení určitého písmenka podle těžko uhodnutelného klíče. Pokud něco takového zadají, přidají do šifry i drobnou nápovědu nebo to na textu je vidět, protože se daný jev mnohokrát opakuje. To tady není.

Pořád ale chybí informace, jak může být v textu zpráva zakódovaná. Zkusme si vzít základní způsoby kódování, které orgové používají. Kromě vyslovených "nápadových" šifer se většinou omezují na kódování morseovkou, pořadím písmene v abecedě či psaním na klávesnici mobilu. Každé má své charakteristické projevy. Morseovka se vyznačuje použitím dvou znaků ve skupinách po 1-4 znacích, kódování pořadím v abecedě je charakteristické rozsahem čísel 1-26 (používá se výhradně anglická abeceda) a mobil jsou většinou dvojice znaků, z nichž jeden je v rozsahu 2-9 a druhý 1-4.

Takže jedno až dvě slova na řádku a mělo by znamenat jedno písmeno? Morseovka to být nemůže, mobil také ne. Zkusme tedy otestovat pořadí - jedno až dvě slova jako jedno až dvoumístné číslo. Pokud by to tak bylo, první ze slov, pokud jsou na řádku dvě, by mělo vyjadřovat výhradně 1 nebo 2, protože abeceda je do 26. Takže teď jde o to si všimnout, že první slovo, pokud jsou dvě je vždy buď podstatné nebo přídavné jméno, kdežto na druhém místě a nebo samostatně stojí celá plejáda slovních druhů vč. zájmen, číslovek i nějaká ta částice.

Když (spojka = 8 = H)
soutěžící skvělí (podstatné jm., přídavné jm. = 12 = L)
vydržíte (sloveso = 5 = E)
tři (číslovka = 4 = D)
týdny, (podstatné jm. = 1 = A)
řešení vám (podstatné jm., zájmeno = 13 = M)
prozradíme. (sloveso = 5 = E)

Šifra zajisté (podstatné jm., částice = 19 = S)
týden nejlepším (podstatné jm., přídavné jm. = 12 = L)
týmům neodolá. (podstatné jm., sloveso = 15 = O)

Důkladnou společnou (přídavné jm., přídavné jm. = 22 = V)
analýzou prohlédnete (podstatné jm., sloveso = 15 = O)
skryté myšlenky. (přídavné jm., podstatné jm. = 21 = U)

Všem (zájmeno = 3 = C)
přejeme (sloveso = 5 = E)
zábavné (přídavné jm. = 2 = B)
luštění první (podstatné jm., číslovka = 14 = N)
šifry. (podstatné jm. = 1 = A)

A z toho nám vychází hledáme slovo učebna, tedy učebna je heslo.