Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 5-1 – Podivný Stonehenge

Řešení

Pro většinu týmů se tahle šifra ukázala velice obtížná. Možná proto, že se s ní dá zdánlivě mnohé dělat (týmy se snažily tvary dokreslovat, překlápět apod.) a přitom žádná samozřejmá cesta není na první pohled vidět. Jenže při luštění šifer jde v první řadě o dobrou analýzu. Je třeba odhalit nějakou sadu pravidel, kterými se šifra řídí – ve zdánlivém chaosu tvarů objevit jakýkoliv vnitřní princip a řád.

A on tu skutečně určitý princip a řád je. Můžete si začít všímat, že těch tvarů není zase tak mnoho a že se často určité detaily opakují. Můžete si všimnout, že se opakují nejen detaily na jedné stěně, ale že i tvary přes hranu jsou vždy stejné na stejných místech. Jen celek je různě otočený. A tím celkem se ukáží být krychličky, na které lze kameny rozdělit.

Jakmile budete mít kameny rozdělené na krychličky, už uvidíte, že těch elementárních tvarů na stěnách je jen šest a že celý obrázek je vlastně sestaven z mnoha naprosto stejných krychliček. A jaké že je heslo? No to je přece nakreslené na kamenech, to už jsme říkali v nápovědě, stačí se kouknout zezadu: poznatek.