Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 2-5 – Lišácká šifra

Nová převratná dost dobře připravená disciplína láká. Lišácký návrh pro druhý level líná neschopná parta dodala letos naprosto neuvěřitelně pozdě. Dost dlouho ležel nápad nepoužitý pro přípravu dalších proklatě dobrých luštění. Neváhejte použít našich lstivých liter naprosto logicky.

Řešení

Pro tenhle oříšek jsme se inspirovali jedním z nejznámějších hlavolamů - Loydovou patnáckou. Mimochodem Sam Loyd nabídl odměnu $1000 tomu, kdo jako první vyřeší pozici s prohozenými destičkami s čísly 14 a 15, což vyvolalo ohromný zájem o tuto hru. Tato odměna samozřejmě nikdy nemohla být vyplacena, protože úlohu nelze vyřešit, což lišák Loyd dobře věděl :-)

Nyní zpět k řešení naší úlohy. Nejspíše vás napadlo, že prázdný čtvereček v mřížce je mezerou a ostatní čtverečky s písmeny je potřeba nějak přeuspořádat. K uspořádání slouží právě pohyb čtverečků v mřížce. Kde ale najít správné pokyny pro přesun?

Ano, skrývá je podivný text pod mřížkou. Když se na něj důkladně podíváte, určitě si všimnete, že jednotlivá slova začínají pouze na čtyři různá písmenka N, D, L a P. Ano, to je ono! Jde o pokyny nahoru, dolů, vlevo a vpravo. Když podle pokynů mřížku přeuspořádáte, přečtete Největší hora v ČR a tou je samozřejmě Sněžka.