Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 3-2 – Hádej, myslím si heslo

Řešení

Stránka reaguje jen dvěma různými způsoby, šipkou doleva a šipkou doprava. A když budeme zadávat jen jednotlivá písmena, za chvilku zjistíme, že šipky jakoby ukazují mezi dvě písmena v abecední řadě. Všechna písmena v abecedě dál budou mít šipku doleva a všechny písmena ze začátku abecedy šipku vpravo.

Nojo, ale co s tím, potřebujeme přece jedno celé slovo! Teď přichází ta chvíle zkoumat, jakým způsobem systém reaguje i na další písmenka v zadaném slově (nebo i neexistujícím řetězci, to je jedno). Když začnu psát slovo, které začíná na poslední písmenko se šipkou doprava, budou se šipky měnit i podle druhého, třetího a každého dalšího písmene. Jako bychom se pořád přibližovali nějakému středu…

Šifra je sice interaktivní a elektronická, ale dala by se jako hra hrát s normálním fyzickým slovníkem všech slov. Hádající ukáže na slovo a druhý mu řekne, jestli pro hledané heslo musí listovat doprava, nebo doleva, tedy jestli je heslo od zadaného řetězce v abecedě dříve, nebo později. Proto to ze začátku může vypadat, že systém reaguje jen na první písmenko slova – napřed je přece nutné najít, pod jakým písmenem budu vůbec hledat.