Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 5-5 – Život je hra

Řešení

No konečně orgové dali nějakou triviální šifru, vždyť je to jen obyčejná osmisměrka se zvířátky! Ale safra, po vyškrtání zvířátek zbyla jen zpráva „Řešení tady není, ale zná ho John Conway“, co to má jako bejt?

John Horton Conway je, jak praví Wikipedie, britský matematik, na veřejnosti známý především jako autor buněčného automatu Hra života. Že by proto se šifra jmenovala život je hra? Zkusme si něco o této známé hře pro žádného hráče přečíst. Buněčný automat Life je vlastně soubor zcela jednoduchých pravidel, která říkají, jak se budou buňky na čtverečkovaném papíře vyvíjet do dalších generací. Zaplněná buňka je tzv. živá a prázdné okolí jsou tzv. mrtvé buňky. A pravidla hry určují, co se s každou buňkou stane:

  • každá živá buňka, která nemá alespoň dva živé sousedy, zemře na osamocení
  • živá buňka se čtyřmi a více sousedy zahyne kvůli přemnožení
  • buňky se dvěma nebo třemi živými sousedy zůstávají žít beze změny
  • každá mrtvá buňka, která má právě tři živé sousedy, oživne

Zkuste si postup provést na čtverečkovaném papíře. S čím, ptáte se? No přeci se zprávou, ta je také zadaná na čtverečkovém rastru a je tak podivně rozházená do jakýchsi podivných útvarů, které nejsou ani zdaleka náhodné. A nebo pokud nemáte trpělivost, naklikejte si situaci v kterémkoliv online simulátoru Hry života a klikněte na tlačítko next, které celý herní plán posune o jednu generaci vpřed. A najednu to z chaotického tvaru vystupuje heslo etika, aby po dalším kliknutí se opět rozplynulo v mohutném hemžení buňek. Jó život, ten nepřibrzdíš…