Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 4-2 – VELKÝ výlet do Řecka

Za léta organizování Technoplanety už nám skoro docházejí nápady. Po skepsi loni jsme už opravdu nevěděli, kde najít novou inspiraci. Přeci nebudeme recyklovat šifry z archívu. Kde by člověk pořád doma získával fantazii – pojedeme radši na výlet. A kam jinam než do království starověké prózy a poezie, totiž do Řecka! To by teda bylo, aby nám takové prostředí nedalo mikronápad! Podle pravidel takových výletů jsme ale po prvním dnu na pláži samozřejmě chytli úpal. Čert aby to vzal, fakticky!

Řešení

Kromě slova mikronápad není text nijak pozoruhodný. Snad jen nadpis napoví, že jsou v něm skryté názvy písmen řecké abecedy. A protože je výlet velký, musíme i písmena vypsat v jejich majuskulní, tj. velké podobě. Alfabeta totiž má, podobně jako latinka, velká a malá písmena.

η   H   Za léta organizování Technoplanety už nám skoro docházejí nápady
ε   E   Po skepsi loni jsme už opravdu nevěděli, kde najít novou inspiraci
χ   X   Přeci nebudeme recyklovat šifry z archívu.
α   A   Kde by člověk pořád doma získával fantazii – pojedeme radši na výlet.
ρ   P   A kam jinam než do království starověké pzy a poezie, totiž do Řecka!
ο   O   To by teda bylo, aby nám takové prostředí nedalo mikronápad!
δ   Δ   Podle pravidel takových výletů jsme ale po prvním dnu na pláži chytli úpal.
α   A   Čert aby to vzal, fakticky!

Ale pozor! Řečtina má několik písmen, které klamou podobou: vypadají jako naše, ale čtou se jinak. Zatímco starý Řek by tedy vyslovil [éecharoda], my čteme [hexapoda], tedy cizím slovem šestinozí. A heslo je na světě! Šestinozí (hexa = 6; podes = nohy) jsou podkmen členovců, kam patří mimo jiné i hmyz.

Post Siphrum: Ale no tak, není to první šifra, kde abecedu používáme trošku jinak, než by se slušelo. Jablíčka z roku 2012 mělo také mnoho týmů problém skousnout!