Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 3-2 – Slovní úloha

Co : naděláš?
Znak − konvertuj.
Morseovku + tupě
binárkou + obohať.
Yak − doplňovat?
Nulu ⋅ dej
qapem − gde
bodka : bdí.

Řešení

A víte co stačí? Prostě tupě provést instrukce ze zadání!

Zadání mluví o nějakém konvertování. Konvertování je převod informace do jiné podoby, určitě už jste už někdy konvertovali třeba hudbu do formátu mp3, aby si dobře sedla s přehrávačem. Informace se neztratí, jen je v jiném formátu, který se nám z nějakého důvodu lépe hodí. No a nám zadání říká, i co a do čeho máme konvertovat. Šifra mluví o znaku, morseovce a binárce. Skoro to vypadá na několikanásobný převod, šifra je evidentně vícekroková! Někomu možná připomene QR šifru, s tou bylo také potřeba pracovat v několika návazných krocích. A ostatně i ona pracovala se slovy, u kterých až do nebe volala jejich podivná počáteční písmena.

První písmena jsou přesně ty znaky, které musíme konvertovat. A to napřed do morseovky:

    Co   ->   C   ->   -.-.

V morseovce se ale dá těžko počítat, proto ji musíme dále převést. Konvertujeme do binárky, opět podle návodu, že bodka (tečka) znamená nulu:

    C   ->   -.-.   ->   1010

Když převedeme všechna první písmena do binární soustavy, máme před sebou čísla, se kterými se dá normálně počítat (jiná varianta je převést je do desítkové soustavy, vypočítat a převést zpět, když už tak rádi převádíme ;)). Tedy:

Co : naděláš?		C : N = -.-. : -. = 1010 : 10 = 10:2 = 5 = 101 = -.- = K
Znak − konvertuj.	Z − K = 1100 - 101 = 12-5 = 7 = 111 = --- = O
Morseovku + tupě	M + T = 11 + 1 = 100 = -.. = D

binárkou + obohať.	B + O = 1000 + 111 = 1111 = ---- = CH
Yak − doplňovat?	Y − D = 1011 − 100 = 111 = --- = O
Nulu ⋅ dej              N ⋅ D = 10 ⋅ 100 = 1000 = B
qapem − gde             Q − D = 1101 − 110 = 111 = O
bodka : bdí.            B : B = 1 = - = T

No a poslední krok je přece jasný! Výsledek převést úplně otočenou operací zpět na morseovku a písmenko. Vychází nám kód chobot. A klidně se ve škole chlubte, že C : N = K!

A mimochodem, získáním konečného hesla jste vlastně opravdu vyřešili slovní úlohu! Vždyť o to přece ve slovních úlohách jde a kvůli tomu s nimi tolik lidí má problém: Dostanu zadání v nějakém kódu (v psaném jazyce), musím ho „konvertovat“ do jiného kódu (matematický jazyk, výpočet) a výsledek "konvertovat" zpět do běžné řeči, tedy do slovní odpovědi.