Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 2-5 – Užvaněný šnek

Řešení

Co to ten šnek žvaní? Ne, slova samy o sobě skutečně nedávají žádný smysl. A co ty podivné mřížky se škrtnutými čtverci? Mohla by to být nějaká křížovka? Můžeme zkusit zadat některé slovo do volných políček, ale moc daleko se nedostaneme. Když nevíme kudy kam, bývá fajn si o šifře něco zjistit. Nějaká tvrdá fakta, která by mohla pomoci v luštění. Např. většina z vás ví, že jakmile je něčeho 26, tak je to jasný signál, že se jedná o abecedu. Tady 26 ničeho není, ale největší mřížka má 8 × 8 = 64 políček. Šestnáct slov? Mohla by taková informace být k něčemu? Ale počkat, ta slova mají 64 písmenek!

Vzpomeňte na jednu z klasických šifer, kdy se používá šifrovací mřížka, která se nasadí na nečitelnou změť písmenek uspořádaných do čtverce a postupným otáčením a pohledem skrze otvory čteme tajnou zprávu. Tady jakobychom měli masku s otvory ke čtení, ale chybí nám, na co ji přiložit. Zkuste si tedy čtvercovou změť písmenek vyrobit. Povedlo se něco přečíst? Záleží na tom, jak moc jste byli důvtipní. Ano, máme 64 znaků, ale jak je do čtverce zformovat? Pokud to zkusíte po řádcích, pomocí mřížky nic nepřečtete. Ale zprávu nám říká šnek a při pohledu na jeho ulitu se nabízí způsob, jak písmenka uspořádat.

důmopkřu
jfukarkp
ouazbaýe
bmzutvll
náeoiuaf
odžntjoc
eolmekčh
nruelemu

Zkusíme tedy přiložit největší mřížku (padne jako ulita:)) a hned dostaneme zprávu: „Puzzle hned ubývá, formuj krut, keře blednou.“ No že puzzle hned ubývá je optimistická zpráva, ale po hesle není ani vidu, ani slechu. Zkusíme to tedy dál, protože stále máme ještě dvě nevyužité menší mřížky a shodou okolností zpráva, která nám vyšla, má tolik písmenek, jako středně velká mřížka. Takže znovu zformujeme krut, tedy stejným principem do šneka sestavíme nový čtverec z písmenek a přiložením přečteme: „Hurá kebule boduje.“ No jasně, jdeme na to správně, jen musíme celý postup zopakovat ještě jednou s nejmenší mřížkou, která nám prozradí konečně vytoužené heslo orel.