Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 2-4 – Vyhmátni mezi řádky

Řešení

Vyhmátout mezi řádky? V šifře je označeno červeným obdélníkem několik pozic, které mezi řádky nebo obecně mezi písmenky leží. Ale jak by se dalo číst mezi písmenky? Nebude spíš potřeba obdélníky někam přemístit, aby zapadaly na písmenka? Můžete to zkoušet, ale k ničemu kloudnému se nedopracujete, protože obdélníky i písmenka jsou různě poposunutá a není žádná pozice, ve které by obdélíky na písmenka zapadly.

Pojďme učinit několik klíčových pozorování. Všimněte si, že obdélníky i písmenka jsou v zásadě stejně velké (to není překvapení) a že umístění obdélníků vůči písmenkům je v horizontálním směru buď na písmenech, nebo od půlky jednoho písmene do půlky druhého písmene. Ve vertikálním směru pak jsou obdélníky umístěny na písmenu, nebo v jedné či dvou třetinách. Úplně z toho čiší, že celá šifra byla vyrobena na pomyslném čtverečkovém papíře, kde každé písmenko nebo obdélník zabírá přesně 2×3 čtverečky. Zkusíte-li zadání nalinkovat, zjistíte, že to je opravdu tak.

Co se zdá jen jako nevinné pozorování, je ve skutečnosti pro vyluštění šifry zcela určující, protože když se zamyslíte a prolezete skrz naskrz šifrovací tabulky, najdete je jen jedinou možnost, jediné kódování, které se dá zakreslovat do 2×3 čtverečků – přeci Braillovo písmo! A v ten okamžik také dává smysl narážka na vyhmátnutí v nadpisu šifry, neboť slepci čtou právě pomocí hmatu. Zakreslete si tedy písmenka, do kterých zasahují červené obdélníky, v Braillově písmu a vyberte z nich červeně orámovanou část, čímž získáte nová písmenka, která prozradí, že nás zajímá „autor krtečka“, kterým je Zdeněk Miler.