Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 1-3 – Jakpak dělá kravička?

Řešení

Na úvod opravdu jednoduchá šifra, na které by se měli chytnout hned i začátečníci. Kravička dělá dlouze bůů, pes krátce haf a ryba? Ryba mlčí. Nahradíte-li obrázky zvířátek čárkami, tečkami a oddělovači, můžete přečíst text v morseovce:

--.././--/./.--./.-../---/.../.../-.-/-.--//.--././...//-.-/-/./.-./-.--//-././.../-/./-.-/.-//.-/.-.././/.-./../-.-/.-//..../.-/..-.

Kdo neumí morseovku z tábora, má jistě po ruce šifrovací pomůcky a přečte: Zeměplošský pes, který neštěká, ale říká haf. Heslem je psík Gaspoda, který má dar mluvit s lidmi, čehož obratně využívá, protože všichni přeci vědí, že psi nemluví. Přečíst si o něm můžete v knížkách Terryho Pratchetta Pohyblivé obrázky (ukázka) a dalších.

A mimochodem, zkušeného luštitele ke způsobu kódování této šifry, tedy morseovce, mohla kromě samotných zvuků zvířat přivést i prostá analýza: dlouhá řada opakujících se tří různých znaků. Místo obrázků se dá použít cokoliv, třeba hvězdičky nebo přídavná jména. Další příklady použití morseovky můžete najít v sekci Jak luštit šifry nebo přímo v šifrách z předchozích let.