Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 1-1 – Za-šifrovaná slova

Hej, lidi! Šifrečný pozdrav všem! Vypadá to, jako by tu už byla další Technoplaneta. Doufáme, že jste drsoni a nebudete mít šifřičité řečičky, když to heslo hned nevymáknete. Možná stateční mrňousové budou muset lámat některé školní znalosti od velkých osmáků. Chce to mít prostě hustý šifrový nápad vždycky, když do systému zadáváte pokus o řešení! A co bude šifřičelým tématem šifrného letošního ročníku? Tentokrát jsme vybrali zvířátko, samozřejmě ne jedno, ale všechna, z celičkého světa. Do tajenek jsme poschovávali tvory z šifřitého prostředí australského, čínského či sibiřského, jiho- i severoamerického nebo evropského. Tak se vrhněte do luštění, ale nejdřív si udělejte šifřistou super poznámku: čmárněte si do svého kalendáře datum finále, ať ho nepropásnete. My se na vás už móóc těšíme.

Řešení

Název šifry je docela tajemný, ale měl by dost napovědět. Jednak se vás snaží odvést od hledání písmenek a zaměřit vaši pozornost na celá slova a pak provokuje ta pomlčka ve slově „za-šifrovaná“. Určitě jste si na první přečtení všimli mnoha variant na slovo „šifra“ s různými koncovkami. Tady budu opravdu stateční mrňousové muset páčit školní znalosti od osmáků, konkrétně základy chemického názvosloví, protože koncovky -ný, -natý, -itý, -ičitý, -ičný/-ečný, -ový, -istý a -ičelý představují číselnou řadu od 1 do 8. A ta oddělená koncovka „za-“ v názvu? Ta přeci napovídá podívat se za slovo šifra, tedy odpočítat a přečíst tolikáté slovo za slovem šifram, kolik značí koncovka:

Hej lidi! Šifrečný (5) pozdrav všem! Vypadá to, jako by tu už byla další Technoplaneta. Doufáme, že jste drsoni a nebudete mít šifřičité (4) řečičky, když to heslo hned nevymáknete. Možná stateční mrňousové budou muset lámat některé školní znalosti od velkých osmáků. Chce to mít prostě hustý šifrový (6) nápad vždycky, když do systému zadáváte pokus o řešení! A co bude šifřičelým (8) tématem šifrného (1) letošního ročníku? Tentokrát jsme vybrali zvířátko, samozřejmě ne jedno, ale všechna, z celičkého světa. Do tajenek jsme poschovávali tvory z šifřitého (3) prostředí australského, čínského či sibiřského, jiho- i severoamerického nebo evropského. Tak se vrhněte do luštění, ale nejdřív si udělejte šifřistou (7) super poznámku: čmárněte si do svého kalendáře datum finále, ať ho nepropásnete. My se na vás už móóc těšíme.

Dopracujete se tak ke zprávě: Jako heslo vkládáme zvířátko letošního čínského kalendáře. a už bude jasné, že heslem je kohout.