Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Volná diskuse

Tomáš Bláha čtvrtek, 24. prosinec, 23.34

Někteří z pamětníků si možná vzpomenou, že v roce 2013 jsme soutěžící překvapili docela neobvyklým pátým kolem. Místo tradiční porce šifer se hráči ocitli uprostřed pravověrné textové hry. Protože vím, že se mezi vámi najdou i tací, kteří se zajímají o počítače a programování, zveřejnil jsem kompletní zdrojové kódy naší hry, abyste se mohli podívat, jak byla udělaná. Kromě toho jsem na serveru textovky.cz publikoval sedmidílný seriál o programování textových her v systému TADS 3 a všechny příklady jsou právě ze Základny na asteroidu.

Ola z týmu 5 splátců čtvrtek, 21. leden, 17.23

Cha! Psi koušou.

Tomáš Bláha čtvrtek, 21. leden, 20.50

Pšt, existence Technoplanety 2016 je zatím ještě přísně tajná! :-)

Upraveno 21.1.2016 20.52

Jiří Štefka z týmu yrmel pátek, 19. únor, 22.28

To určitě

Petr z týmu PRIHLASOVACIJMENO čtvrtek, 25. únor, 15.31

To určitě :-D

Tomáš Bláha čtvrtek, 25. únor, 21.24

Asi bych měl komentář vysvětlit. Je to taková tradiční hra, kterou hrají orgové a některé naše profláknuté týmy. Pár dní před spuštěním nového ročníku už bývá všechno nachystané, ale nový ročník na webu není ještě publikovaný a není pro návštěvníky vidět. Nicméně někteří naši věrní šťouralové to poznají a umí se do nového ročníku dostat a třeba ještě s loňským účtem pozdravit v diskusi nebo si zaregistrovat nový tým dříve, než se registrace oficiálně otevře. A orgové tomu samozřejmě nebrání, protože jsou rádi za každého šikovného šťourala.

z týmu CRUSHERS čtvrtek, 21. leden, 20.37

ČAU! :D

Lukyn z týmu CRUSHERS pondělí, 7. březen, 13.29

No čau :D

Martin z týmu mackokajka pátek, 22. leden, 8.50

Dokonca aj ja som prišiel na spôsob ako sem pridať pozdrav.

Ahojte! Veľa úspechov v novom roku 2016 aj v novom ročníku Technoplanety prajeme.

Tomáš Bláha sobota, 23. leden, 15.36

Chcete nám pomoci s propagací hry? Letos jsme připravili plakát. Pověste si ho ve třídě na nástěnku nebo ho dejte do rukou kamarádům z jiných škol, kteří se doposud Technoplanety nezúčastnili. Kliknutím na obrázek se otevře PDF v tiskové kvalitě.

Učitelům, kteří by o plakát měli zájem, ale nemají k dispozici barevný tisk, můžeme plakát předat na Dvou dnech s didaktikou matematiky, stačí včas nahlásit požadovaný počet a formát A4/A3.

Matúš z týmu Parcela pondělí, 1. únor, 0.09

Preposielam to učiteľovi v škole čo s nami verbuje ľudí na Technoplanetu aby to vylepil kde sa dá :)

Jiří Štefka z týmu yrmel pátek, 19. únor, 22.29

Stejně jsem to nikde neviděl.

Tomáš Bláha pátek, 19. únor, 22.31

Tak se chop iniciativy!

Ondra, Kuba, Ondra, Adam a Nicolas z týmu Krakatit středa, 3. únor, 14.21

Dobrý den,týme Technosuter,

Prosíme vás, abyste nám vrátili naše logo (ikonku). S tímto logem soutěží týmy naší školy ZŠ Karla Čapka celou historii Technoplanety. Bylo by nám líto kdybychom se letos účastnili bez něj

Děkujeme Krakatit

Petr z týmu PRIHLASOVACIJMENO pátek, 12. únor, 15.24

Čau, Je to těžké? Mi jsme tu poprvé, už se těšíme. MY

Upraveno 12.2.2016 16.04

Tomáš Bláha sobota, 13. únor, 21.57

Petře, vítej! Technoplaneta je hra plná zapeklitých šifer a drsných soupeřů, nad kterými není snadné vyniknout. Ale důležitější, než překonání soupeřů, je překonání sebe sama. Když budete sehraní, půjdete za svým cílem a nikdy se nevzdáte, úspěch se brzy dostaví.

Šachistě z týmu 10 Hemisfér pátek, 19. únor, 22.43

Také tě zdravím. Obtížnost této šifrovací hry je asi nejlepší posoudit sami a to nejlépe tak, že se podíváte na šifry z předchozích ročníků. Rovnou upozorňuju na šifru Podivný Stonehange z roku 2010, kterou dodnes nechápu, jak někdo vůbec mohl vyřešit (i se znalostí správného řešení). Přeji vašemu týmu hodně štěstí.

Tomáš Bláha sobota, 20. únor, 8.38

Jó, Stonehenge je docela pověstný, ale to byl extrém co se týče obtížnosti, ale zase se na něm dalo hodně získat, hodně se posunout v tabulce. Už teď ale mohu slíbit, že v pondělí vás čeká naprosto a zcela průměrná šifra...

Šachistě z týmu 10 Hemisfér sobota, 20. únor, 10.10

Rozhodně se zase letos těším na úvodní textovou šifru. Zajímá mě s čím vyrukujete letos...

Tomáš Bláha sobota, 20. únor, 10.55

Neboj, tradici úvodních textových šifer ani letos neporušíme, bude to ale trochu delší text, než v minulých letech. Vlastně kromě čtvrtého kola, které není ještě úplně usazené, na vás v každém kole čeká nějaká textová šifra.

Šachistě z týmu 10 Hemisfér sobota, 20. únor, 11.30

Nemělo by být tedy letošní téma "Psaní" místo "Doprava"?

Tomáš Bláha sobota, 20. únor, 12.45

Ale kdepak, v prvním kole bude spousta autíček.

Ráchel neděle, 21. únor, 14.19

Možná jsem trošku ovlivněna maturitní prací o skripturalitě (o tom, jak moc je naše myšlení ovlivněné psaním), kterou bych teď zrovna měla psát, ale nepřijde mi to jako špatný nápad na téma, třeba někdy do příštích let. Díky, Šachistě!

Šachistě z týmu 10 Hemisfér sobota, 20. únor, 13.25

Zdá se mi, že letošní ročník zase bude atakovat rekord v účasti týmů i škol. Už zbývá pouze 34 týmů a 5 škol k překonání rekordu. Stihne se překonání ještě před začátkem hry? Průměrně by se musel přihlásit jeden tým přibližně za 1,2 hodiny...

Tomáš Bláha sobota, 20. únor, 14.29

Před začátkem hry téměř určitě ne, o víkendu bych moc registrací nečekal. Ale máme celkem hezky našlápnuto, tak uvidíme v týdnu. Každoročně se totiž řada týmů zaregistruje až po startu hry. Můžeš sledovat na stránce týmů dole.

Šachistě z týmu 10 Hemisfér sobota, 20. únor, 14.56

Moc pěkný graf. Jak si vlastně orgové vysvětlují to, že se každým rokem hlásí čím dál tím víc týmů?

Ráchel neděle, 21. únor, 14.16

Byla bych ráda, kdybych mohla s čistým svědomím odpovědět, že to je přece naší dobrou propagací :-D. Tedy ne že bychom na ní nepracovali, ale spíš bych věřila na samospád, prudký technologický rozvoj u dětí a všeobecné mírné přibývání iniciativních učitelů...

Ája neděle, 21. únor, 14.50

Já bych věřila v naši dobrou propagaci - zvláště, když potkávám známá jména:-)

Tomáš Bláha pondělí, 22. únor, 18.19

Vážně netuším. Já zkoušel lákat kluky na svém kroužku programování, na kroužcích kolegů, dceru našich známých a další, celkem tak tucet kousků a jaký myslíš, že je výsledek? Nula. Ještě že je Ráchel tak zdatná propagátorka a že máme kolem Technoplanety ty skvělé učitele, co vás dokáží nadchnout.

Šachistě z týmu 10 Hemisfér pondělí, 22. únor, 18.57

Máte pravdu: již nyní byl srovnán rekord v počtu registrovaných škol a navíc za dnešek se (myslím) dostalo do hry víc týmů než kolik je potřeba na překonání rekordu. Dosáhne letos počet hrajících týmů počet 200? Docela tomu věřím. Ať už byla propagace jakákoliv, rozhodně měla pro letošní ročník úspěch. Jen tak dál!

Šachistě z týmu 10 Hemisfér sobota, 5. březen, 17.22

Rekord v obou položkách byl již dávno překonán a zbývá už pouze velmi málo k překonání počtu 200 hrajících týmů. Zdálo se mi, že jsem viděl 192 týmů, ale teď vidím "jen" 191.

Ája sobota, 5. březen, 18.04

Viděl jsi správně, zrušila jsem jeden tým.

Ráchel neděle, 6. březen, 17.45

Je tady ale jeden ukazatel, který ten graf neukazuje, ale zato je vidět ze statistik šifer. Letošní první kolo nedokázalo zaujmout tolik týmů jako to loňské, bylo těžší než obvykle. Loni nevyřešilo ani jednu šifru zhruba 10 týmů , letos (zatím) více než 40. Něco snad ještě posune zítřejší kolo, které by mělo být naopak velmi lehké, ale i tak je velmi pravděpodobné, že týmů, které na hru úplně rezignovaly, bude stále velký počet. Další otázka je, kolik škol by v jednotlivých ročnících spadalo do kategorie těch, ze kterých ani jeden tým nevyluštil ani jednu šifru, ale na takovou analýzu už nemám čas. A poslední otázka vlastně zní, jestli by nás to mělo trápit.

Tomáš Bláha neděle, 21. únor, 18.42

Tak kdo se chystá zítra vstát před šestou?

Šachistě z týmu 10 Hemisfér neděle, 21. únor, 19.22

Za náš tým mohu říct, že alespoň tři zítra vstávat před šestou budeme. Já si myslím, že méňe lidí bude vstávat před šestou než mezi šestou a sedmou (pokud si vzpomínám, toto bylo obvyklé v minulých ročnících). Tipuji, že po 7:30 bude návštěva stránky rapidně menší.

Tomáš Bláha pondělí, 22. únor, 5.51

Tak 10 Hemisfér v 5.23 :-) Teď je na webu asi 13 lidí...

Šachistě z týmu 10 Hemisfér pondělí, 22. únor, 5.53

Když se náhodou probudím v 5:16... Čekal jsem, že tu někdo bude :D

Tomáš Bláha pondělí, 22. únor, 5.58

Už se to blíží, 30 lidí...

Tomáš Bláha pondělí, 22. únor, 5.59

Už přes 40...

Tomáš Bláha pondělí, 22. únor, 6.09

Tak se držíme někde nad šedesáti aktivními ranními ptáčaty a nejvíce pozornosti poutá průměrná šifra, asi protože je obrázková, a v těsném závěsu se drží všichni na start.

Tomáš Bláha pondělí, 22. únor, 6.10

Přitom skvrnitá je první, která padla pod rukami zkušených 5 splátců, aby ne, je lehká.

Tomáš Bláha pondělí, 22. únor, 6.25

Leet speak očekávám, že zabere nejdéle, ale kdo jako první prolomí šifru na start? Má v sobě tolik nápověd! A kde žije Technoplaneta po ránu?

Ája pondělí, 22. únor, 6.27

Co (kdo) je ta tečka vlevo dole?

Tomáš Bláha pondělí, 22. únor, 6.28

Zell am See

Tomáš Bláha pondělí, 22. únor, 6.29

Jó, 10 Hemisfér vypadaly, že spějí, ale dávají double! A ještě k tomu jedna z vyřešených šifer je leet speak.

Upraveno 22.2.2016 6.30

Ája pondělí, 22. únor, 6.35

Takže všechny šifry už prolomeny. Letos jsme zapomněli na sázky mezi orgy, která padne první.

Eliška neděle, 21. únor, 19.28

Já asi budu z našeho týmu vstávat jako jediná před šestou, alespoň si to myslím, ostatní budou vstávat asi tok jako normálně.

Ráchel neděle, 21. únor, 19.45

Hm.. tak asi teda vstávám, no, už je to taková tradice. (Jen aby 10 Hemisfér nemělo 5 Prvenství hned v prvním kole, jestli to vypadá takhle!)

Šachistě z týmu 10 Hemisfér neděle, 21. únor, 19.53

Podle pravdy ani nevěřím, že bychom měli mít všechno jako první. Ale pokud by se to podařilo, bylo by to velmi potěšující. :)

Šachistě z týmu 10 Hemisfér neděle, 21. únor, 21.40

Ať už těm, kteří vstanou před šestou, nebo těm, kteří si radši přispí, přeji dobrou noc. Zítra to vypukne, tak se všichni nechme překvapit tím, co si na nás Technoplaneta připravila letos.

Šachistě z týmu 10 Hemisfér pondělí, 22. únor, 7.13

A já se těšil, že budu mít co dělat dnes o volných hodinách... I tak se mi zdá, že první kolo bylo těžší než loni. Gratuluji týmům Bodka., 5 splátců i iKvetinkám za vyřešení šifer do 15 minut. Už teď mě mrzí, že nejspíš až uvidím druhé kolo (což rozhodně nebude přespříští pondělí v 6 ráno), nebude toho tolik nevyřešeného.

Tomáš Bláha pondělí, 22. únor, 7.55

Rozhodně ve druhém kole máme dvě šifry, o kterých si myslím, že strhnou lavinu řešení a budou mít spousty řešitelů během pár minut.

Šachistě z týmu 10 Hemisfér pondělí, 22. únor, 16.32

Tipuji, že tam ale také budou nějaké složitější... To vypadá na pěkný boj o prvenství v šifrách.

Ondra H z týmu Krakatit středa, 24. únor, 14.04

To určitě

[DJ] WeistLP z Logiků Kotlářská z týmu Logikos čtvrtek, 25. únor, 19.11

To by potom nebylo ono :/ Ale myslím si,že některý úkol nezvládne nikdo,do 5.kola se dostal můj bratr a nezvládl to nikdo :/ Každopádně,to bude napínavé :)

Maty {WeistLP] z týmu Logikos čtvrtek, 25. únor, 14.49

No,rozhodně to bude napínavé...Letos si to užijeme ! :)

jindra z týmu inteligenti pátek, 26. únor, 10.28

jak se mění ikona přes ty orgy. pls potřebuju help thx

Šachistě z týmu 10 Hemisfér pátek, 26. únor, 15.00

(Tak přeci jenom se tu příspěvek podobného typu letos objevil!) Ahoj Jindro, pokud chceš svou vlastní ikonu, pošli ji orgům na e-mail (Ten, co je uvedený na úvodní stránce). Trochu více informací najdeš, když v profilu vašeho týmu klikneš na "Změnit ikonu" a najedeš dolů, kde máš kolonku "Jiná ikona". Doufám, že jsem byl nápomocný :).

Upraveno 26.2.2016 18.17

Ráchel pátek, 26. únor, 16.55

Konečně! Tradice nebyla porušena!

Gabc:-)a z týmu 10 Hemisfér neděle, 6. březen, 18.25

Kolika lidem tady zítra taky začínají prázdniny? A kdo i tak vstává před šestou?

Eliška úterý, 8. březen, 18.47

Mně začaly a trochu špatně se člověku luští, když od rána do odpoledne lyžuje nebo běžkuje. A rozhodně se mi nechtělo vstávat před šestou, ale nakonec jsem vstávala.

Martin z týmu Technosuter pondělí, 7. březen, 18.01

Druhé kolo tohto roku (2016) je ľahšie ako prvé.

Ráchel středa, 9. březen, 23.31

Mám bonusovou šifru pro ty, kdo se už nudí. Vylušti název pohádky:

PROMNSLIMHJOPKLARÍFEČVDKZTOPIVDCILK

Martin z týmu mackokajka středa, 9. březen, 23.47

Tak to bolo naozaj dosť jednoduché. Dokonca aj pre Slováka.

Ráchel středa, 9. březen, 23.54

Popravdě řečeno já měla dost trapný důvod, proč jsem to sem dávám. Neuměla jsem to vyřešit a ani jeden jiný starší Technoplaneťák mi nepomohl. Teď už to taky vidím, ale zajímalo by mě, jestli opravdu existuje typ šifer "až moc jednoduchá".

Tomáš Bláha pondělí, 7. březen, 18.06

Heh, tým Hello world ve svém profilu opět provokuje s hello worldama :-) Kdybyste raději doluštili 1-1 :-P

[DJ] WeistLP z týmu Logikos středa, 9. březen, 14.36

Taky by to nebylo špatné :)

Upraveno 11.3.2016 20.48

Ondra H z týmu Krakatit pondělí, 14. březen, 8.27

To ne no

Martin z týmu mackokajka pátek, 18. březen, 9.29

Členovia tímu CRUSHERS sú zvláštni. Už druhýkrát zmenili meno tímu. Najprv na Darude Sandstorm a potom naspäť na CRUSHERS. Asi sa nudia.

z týmu CRUSHERS pátek, 18. březen, 19.14

Možná to byl jen taktický tah pro zmatení konkurence, což se asi povedlo :D

CRUSHERS je lepší ne?

Tomáš Bláha pátek, 18. březen, 19.25

A co víc, dokonce se zbavili svého knedlíku :-)

z týmu CRUSHERS pátek, 18. březen, 20.52

Knedlíku je mi také líto, ale nedá se tvrdit, že bychom se ho (jen tak) zbavili ...

Pokud by to totiž byla naše ikona po celý tento ročník, znamenalo by to, že se knedlík nemá šanci se podívat do finále! Což by bylo z naší strany velmi sobecké.

Nezbývá než popřát týmu Sirotci (který sice osobně neznáme, ale knedlík po nás hrdě převzal) hodně štěstí! :)

Ivča a Jana z týmu Bambusi pondělí, 21. březen, 19.13

Ahoj, psaly jsme Vám na mail. Můžete tam mrknout? Dík

Maník z týmu Maník pondělí, 4. duben, 6.37

Mě tak moc štve, že tento rok mám tak strašně málo času na to, abych to řešil :'( Ale nebyl bych to já zkusit Boyarda hned první den :D Až budu mít čas, tak napíšu orgům :D Jinak, zatím vydařený ročník (y)

Tomáš Bláha pondělí, 4. duben, 7.38

No to nevím, jestli dáš Boyard hned první den, není úplně lehký a první indicie jsou samozřejmě spíš ty těžší, takže brzké hádání je spojené s rizikem.

Btw. nabízí se anketní otázka: Kolik týmů bude na prvním místě? Před začátkem čtvrtého kola jich bylo šest.

Tomáš Bláha úterý, 5. duben, 7.49

Ty jo, Vosaku ve škole nás napíná. Leteckou vyřešili v 5.46 ráno!

Vojta z týmu Vosaku ve škole úterý, 5. duben, 15.50

Máme rádi trochu adrenalinu :)

Šachistě z týmu 10 Hemisfér středa, 6. duben, 21.01

Tak teď už je jisté, že pouze jeden. Gratuluju týmu 1 (oni to věděli :D).

Skvorec z týmu LightSpeed úterý, 5. duben, 15.14

Boyard pokořen!!! Na naší pozici docela úspěch :D

Tomáš Bláha úterý, 5. duben, 16.07

No jo, vida! A jste zatím jediní, škoda jen toho jednoho špatného pokusu. A než začnou další bez rozmyslu hádat, tak raději upozorním, že první indicie jsou hodně těžké a v této fázi je zadání odpovědi velký risk! Ale pokud na správné slovo přijdete, můžete si ho ověřit tak, že budete Googlem hledat heslo spolu s každou z indicií a třeba souvislost hledaného slova s grafénem je sice překvapivá, ale ukáže se opravdu hodně jednoznačně.

z týmu CRUSHERS úterý, 5. duben, 18.03

Díky za radu!

Btw. také jsme jej pokořili a bez chyby :)

Pandička z týmu Pandy úterý, 5. duben, 19.36

Ach ten Boyard...no snad bude další odpověď už správná. Jinak letošní ročník je vážně super, moc se nám líbí! ;)

Šachistě z týmu 10 Hemisfér středa, 6. duben, 20.53

Letošní Boyard vypadá zatím nejzáludněji. Hodně týmů si láme zuby (bohužel zatím i my). Dost obdivuju týmy, které to byly schopné vyřešit po dvou slovech. Jinak letošní ročník je velmi podařený a mě zatím baví nejvíce z těch, ve kterých jsem byl.

Pandička z týmu Pandy středa, 6. duben, 20.58

Souhlasím. Letošní Boyard je pro mě velká záhada, předešlé ročníky jsme ho věděli pokaždé na třetí indícii a teď máme všichni v hlavě prázdno.

Vašek z týmu CRUSHERS středa, 6. duben, 21.02

Díky za obdiv :)

Trochu vám poradím, zaměř se hlavně na to, co sem včera napsal Tomáš Bláha, bez jeho nápovědy bychom to včera určitě nedali.

Jaroslav Herman z týmu Dešifrovací Tým Kapitána Jaroše úterý, 12. duben, 22.02

Auta, lodě, vlaky, letadla. Co asi bude v posledním, pátém, kole?

Tomáš Bláha úterý, 12. duben, 22.39

To vás necháme chodit pěšky

Ráchel úterý, 12. duben, 23.09

To je totiž trénink na finále... tam jsou dopravní prostředky také zapovězeny. Prostě jen mapa, orientace ve městě a (až na výjimky) dobré boty.

Maník z týmu Maník pondělí, 18. duben, 7.37

Není to někde Honza Petr, nebo ten jeho bratr?? :D Pokud jo, tak že gratuluji k mírně nešťastnému čtvrtému místu na Náboji, a pokud tam budeš i příští rok tak už budeme stejná kategorie tak já tě porazím :D :D

Vašek z týmu CRUSHERS pondělí, 18. duben, 8.03

Jak jsi vlastně skončil ty? :)

Já osmý v Seniorech, i když jsme teoreticky taky patřili do Juniorů ;)

Maník z týmu Maník pondělí, 18. duben, 19.24

Já až 55. v Juniorech :'( Ale taky jsem to tam tahal sám :D Ale za rok v seniorech budeme inteligentní dva, tak to dám líp (y) :D Jsem vždycky vyřešil příklad, zatím co oni řešili celou dobu ten samej :D na konci se zjistilo, že krom toho jednoho který jsem měl jako poslední já, jsem zbytek těch příkladů ani neviděl :/ :D No co už :D A jeden příklad byl stejnej jako v Klokanovi :D :D

Maník z týmu Maník pondělí, 18. duben, 19.28

Hej ty vaše jména na Technoplanetě asi nejsou upe pravý co?? :D Jsem na tom Náboji nikoho takovýho nenašel :D

Vašek z týmu CRUSHERS pondělí, 18. duben, 19.52

Byl jsem tam jenom já ;) (Vašek Fabík)

Vašek z týmu CRUSHERS pondělí, 18. duben, 19.54

Ale asi tě zmátlo, jak jsem napsal, že jsme byli osmý (to jsme sice byli, ale jenom za Prahu), protože v celkových výsledcích za republiku jsme 11. ;)

Maník z týmu Maník pondělí, 18. duben, 20.12

Na Facebooku jsou dva Vaškové Fabíkové :D Netuším kterého si vybrat :D

Vašek z týmu CRUSHERS pondělí, 18. duben, 21.24

Myslím, že bych neměl být ani jeden :D

(Pokud se nemýlím, tak na Facebooku nejdou najít lidé mladší 18 let :D)

Btw. Jirků Maňásků je na facebooku nejméně 15 (teda pokud jsi to ty) :D (Taky se tak jmenuješ)

Vašek z týmu CRUSHERS pondělí, 18. duben, 21.31

Co jsem to napsal za blábol - *Jestli se tak jmenuješ :D

Maník z týmu Maník pondělí, 18. duben, 22.04

Jo, to jmenuju :D Ale to jsem vůbec nevěděl :ooo Jsi z Brna že?? :D Bych se mohl zase někdy projet :D Docela rád se bavím s chytrými lidmi, poněvadž mám ve svém okolí samé blbce :D :D

Verča z týmu GR85 úterý, 19. duben, 19.18

Pořád sleduju, jestli už někdo vyřešil úlohu Na tři písmena a stále nic :P Jiné úlohy mi přijdou o mnoho těžší a stejně nejvíc všechny trápí tahle :/ :D Ale asi to byla jenom náhoda, že nám to zrovna vyšlo, tak hodně štěstí ;)

Verča z týmu GR85 úterý, 19. duben, 19.22

Málem bych zapomněla na týmy ve starší kategorii :D Takže gratulace iKvetinky ;)

Ráchel úterý, 19. duben, 22.32

Musím pogratulovat dvěma týmům:

a) Kokonati, protože první dosáhli skóre 25, a to ještě bez jediné chyby,

b) GR85, kteří jednak vyřešili Tři písmena jako první a jednak napsali 100. příspěvek do této diskuse! (Škoda, že jsme naprosto seriózní stránka, jinak bychom teď měli vymyslet, jakou cenu za deset milionů jste tím získali.)

Tomáš Bláha středa, 20. duben, 0.18

Hlavní výhrou pochopitelně je čestná povinnost podílet se na dosažení druhé stovky příspěvků ;-)

Dan z týmu CurieTeam čtvrtek, 21. duben, 16.25

OK Všichni napište BAGR nebo AHOJ

Tomáš Bláha čtvrtek, 21. duben, 19.34

Všichni pište do fóra, to ano, ale raději něco chytrého a užitečného, co ostatní obohatí ;-)

Dan z týmu CurieTeam čtvrtek, 21. duben, 16.25

BAGR sedí na stromě a plete růžový kakao :D:D

Tomáš Bláha pondělí, 25. duben, 22.11

Pořád marně čekám, kdy Hemisféry a další dají Na tři písmena. To je neuvěřitelné, jak důkladně se nám podařilo ukrýt ten hlavní nápad tím, že ho máte přímo před očima.

Martin z týmu mackokajka pondělí, 25. duben, 23.38

No, môžeš čakať, že sa to priam pohrnie, tie správne riešenia. Veď po takej skvelej nápovede, v ktorej sme sa dozvedeli, že naše nesprávne riešenia sú naozaj nesprávne, všakže.

Tomáš Bláha úterý, 26. duben, 7.40

Nó, někdy to právě tak funguje... Ono je to těžké, my se v nápovědách pokud možno snažíme usměrnit myšlenky, ale nezkazit dobrý pocit z vyluštění tím, že bychom prozradili příliš mnoho. A tady zrovna je ten chybějící krok tak malý a nedělitelný, že se prakticky nedá už víc naťuknout.

Ráchel úterý, 26. duben, 9.22

Kromě toho - nápověda řekla, že vaše řešení bylo špatné, nicméně stejně tak říká, že se vaše úvahy ubíraly správným směrem. A to je rozhodně lepší, než kdybyste se dozvěděli, že na to jdete úplně špatně, ne?

Vobr z týmu Nanazvujsmeseneshodli středa, 27. duben, 19.08

Jak už jsem vyděl tak asi 17 týmů nemá co dělat, no a tak jsem si řekl že bych sem mohl dát nějaké šifry co jsem vymyslel. (Možná tam jsou nějaké mouchy, ale několikrát jsem to kontroloval a první mi i ostatním připadá lehčí než druhá.)

Šifra I.-1 Co si představíte pod pojmem pitíčko?

Ája, Apolenka, Kája, Vojtík: kafe

Anežka, Anička, Kamča, Karlík, Otík: granko

Abča, Áďa, Davídek, Ivánek, Lída, Magdička, Nikča, Olík: limča

__________, __________, __________, __________: krýgl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šifra I.-2 Troška fyziky, matiky a

Když jsem otevřel sešit do fyziky, zhrozil jsem se. Co to má jako být?

(výška - energie) × dráha + (litr - √obvod) = _______

(konstanta + čas + energie) × odpor + energie = _______

(metr + ampér - čas) energie = _______

√[ , ,?] - ampér + (průměr + ampér - čas) = _______

tlak - √obvod +√[ , ,?] × √newton + (√ampér - čas) × energie = _______

dráha + ampér - metr × el. proud = _______

Jak jen to ta fyzikářka psala na tu tabuli, něco jako že čas+obvod=čas+obvod. No jo to je snad jasný. No potom, že (joule-dráha)×čas-energie= . Nic? Jo tak to tam psala. pod tím bylo … jasně(el.napětí+průměr)×energie×litr=ampér×(litr-el.proud), no počkat co to je za blbosti tady se míchaj veličiny s jednotkama a fyzika s matikou, ale asi když je to učitelka, tak možná ano. Teda pak tam bylo průměr×obvod=bell-odpor+energie. Potom ampér=litr×energie, průměr×obvod×el.napětí×síla=ampér×metr, ještě "√[ , ,?]ˇ"=energie, potom eště (joule-dráha)×čas-energie= , ale to už tu bylo hmm. No a na konec √newton+energie+obvod+dráha+litr=energie+tlak+(litr×el.proud) a potom nám řekla že teď už to dokážeme. Teda mě to připadá že je to pátý přes devátý.

Váš Lujz

Martin z týmu mackokajka středa, 27. duben, 20.41

Keď si to teda už vyděl, tak si to viděl deseti a douč sa gramatiku. Teda aby som neodpadol, keď to čítam.

Martin z týmu KEVINI středa, 27. duben, 20.21

Chtěl bych se jen zeptat, plánujete přidat druhou nápovědu k metrošifře?

Tomáš Bláha středa, 27. duben, 20.30

No, když si řeknete, tak proč ne...

Martin z týmu KEVINI středa, 27. duben, 21.07

Tak já vás o ni žádám

Ráchel středa, 27. duben, 21.44

Obecně nám ale k nápovědám hodně pomáhá, když buď napíšete mailem, na čem se sekáte, ale hlavně, když píšete do hodnocení už vyřešené šifry, jak se vám řešila a s čím jste měli problém. Tedy výzva: Pište hodnocení!

Leonard Zucconi z týmu The Turing Machines středa, 11. květen, 17.09

Shrnutí a komentář tohoto kola

Máme za sebou čtvrtý rok působení v Technoplanetě. Domnívám, se, že naše působení bylo relativně úspěšné. Třikrát jsme se dostali do finále, poprvé pod názvem Cute_id1ots, načež jsem jméno změnil na The Turing Machines, podle díla nejznámějšího kryptografa na světě, Alana Turinga, a tak se jmenujeme doposud, a pod tímto názvem jsme rovněž postoupili tento rok do finále. Tento komentář si klade za cíl shrnout šifry letošního kola a něco k nim říci, negarantuji ovšem, že se mi to povede.

Tak, abych začal. Definitivně jsem za nejlepší šifru tohoto kola označil... no zatrachtile, já nevím. Nemohu se rozhodnout mezi Leet Speakem, Parníkem a Vypípanou patnáctkou. To byly, podle mého názoru, nejlepší, nejvíce inventivní a obecně nejskvělejší šifry tohoto kola.

Zároveň však musím podotknout, a také trochu vytknout, že se tento rok Temná armáda Orgů u některých šifer příliš nesnažila. Velice často se opakovaly různé variace Morseovy abecedy a semafor. To mne poněkud mrzelo, ale je pravda, že ne každá šifra může být originální.

Přesto se mi letošní kolo líbilo, dokonce skoro nejvíc. Pravda, kolo s textovou hrou bylo skvělé (obzvláště díky oné textové hře).

Nejobtížnější šifry tohoto roku byly jednoznačně Uzly a Cmyknutý řetěz. Pekelnost těchto věcí se nedá slovy vylíčit! Temná armáda se na tomto, zdá se, dosti vyřádila.

Tím bych, domnívám se, mohl nepříliš podrobný rozbor tohoto ročníku ukončit. Rád bych se však zmínil o Alanu Turingovi, který bude zanedlouho mít výročí narození (zmínil jsem se o něm tím, že jsem ho připomenul).

Doufám, že na finále budeme úspěšní, a přeji vám příjemný zbytek dne.

Jarda z týmu Bodka. pátek, 13. květen, 21.34

Tomáš Bláha je jasnovidec! Jeden člen odpadl v průběhu hry a dnes nám další oznámil, že se na poslední chvíli posunul termín jiné akce a zřejmě nedorazí... :) Jsou povolené personální změny na poslední chvíli, nebo to máme zabalit? :D

Včerejší mail Tomáše:

"Ahoj,

no jsem zvědav! Hlavně se nějak včas a dobře s rodiči domluvte, mám zkušenost, že týmy nazvané "Tábor LO" a rozeseté po celé republice, kterých jsme měli za léta už více, tak mají ohromně nízkou schopnost na finále skutečně dorazit ;-)"

Tomáš Bláha pátek, 13. květen, 21.38

Vyměnit člena lze, ale jen za někoho nezúčastněného, zakázané je skládání více týmů do jednoho.

Jarda z týmu Bodka. pátek, 13. květen, 21.40

Děkujeme, v tom případě bez problému! (zatím) :)

Jarda z týmu Bodka. pátek, 13. květen, 21.48

Snad tě ale uklidním alespoň tím, že pokud náhradu seženeme, tak se omezíme jen na 3 školy, 2 města a jeden vlakový spoj cestou na finále. :)

Honza z týmu Argon neděle, 15. květen, 19.20

Ahoj, mám technický dotaz k finále: budou letos konečně fungovat odpovědi na T-mobile, nebo si musíme sehnat někoho, kdo nám půjčí telefon s jiným operátorem?

Tomáš Bláha neděle, 15. květen, 20.39

Technické změny neplánujeme, ale chystal jsem se v novinách nabádat, aby si týmy vyzkoušely mobil předem. Totiž já si nemyslím, že by se to týkalo každého T-Mobilu, spíš mi přijde, že máš svůj mobil nějak blokovaný.

Upraveno 15.5.2016 20.50

Honza z týmu Argon pondělí, 16. květen, 16.31

Nevím, jestli je to telefonem... Měli jsme v týmu 3 T-mobily, SMS-systém nefungoval ani z jednoho, přestože SMS-ky všichni běžně posíláme. Bude i nějaký návod, jak telefon včas vyzkoušet?

Tomáš Bláha pondělí, 16. květen, 18.50

Ano, v novinách. Ale když tak se ozvi mailem a můžeme to nějak pořešit.

Matouš Šafránek z týmu Tvoje Máma úterý, 18. duben, 18.36

Jde přidat příspěvek do staré diskuze?

Matouš Šafránek z týmu Tvoje Máma úterý, 18. duben, 18.36

Jde!

Matouš Šafránek z týmu Tvoje Máma úterý, 18. duben, 18.42

Tak schválně, kdy tu na ten příspěvek někdo přijde...

Tomáš Bláha úterý, 18. duben, 18.50

Orgové určitě, ale hráči asi nee...

Kája z týmu Technoslapanice úterý, 18. duben, 20.55

To tak! My si všimneme (skoro) všeho :-P

Matouš Šafránek z týmu Tvoje Máma středa, 19. duben, 11.56

No vida.

Ondřej "Brukvič" Burkert z týmu DONaTI středa, 19. duben, 19.48

Samozřejmě, přece se nenechám zahanbit Mojí Mámou :D

Matouš Šafránek z týmu Tvoje Máma středa, 19. duben, 20.20

No nemáme my skvělý název? :-)