Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 3-3 – Domov důchodců

z týmu CRUSHERS pondělí, 21. březen, 20.00

Šifra byla pěkná a povedená, ale celkem nás zdrželo, že jedna přezdívka lokomotiv (Bastard) patří dvěma lokomotivám (371 i 372) s odlišnými roky výroby. (viz. https://cs.wikipedia.org/wiki/Lokomotiva_371)

Když si tedy zvolím lokomotivu 371, tak nám místo NÁHLE/ZADEJTE/ATLAS vyjde NÁHLE/ZADEJTE/TALAS, což je mimochodem řeka v Kyrgyzstánu, tedy slovo, které dává smysl a mohlo by být uznáváno (já jen, že ji vidím ve špatných odpovědích).

z týmu CRUSHERS pondělí, 21. březen, 20.16

Týmu, co udělal tuto chybu bych to navíc uznal tím spíš, že podobná situace nastala u úlohy 2-4 (Námořní příběh) v minulém kole, kdy jste sami uznali, že Wikipedii berete jako hlavní informační zdroj. :)

Tomáš Bláha pondělí, 21. březen, 20.50

Hej, to má být nějaké spiknutí s cílem obměkčit orgy? To zadali Bambusi a už mi také psali maila... Víš my se snažíme odpovědi moc nemazat, to už musí být nějaký opravdový důvod. Zatím jsem se ještě definitivně nerozhodl, asi to proberu příležitostně s ostatními orgy, ale obecná rada zní: přistupujte k ovládacímu panelu Technoplanety s rozmyslem a opatrností, jako by se jednalo o ovládací pult jaderné elektrárny ;-)

Mimochodem právě na té Wikipedii jsou všechny informace v pořádku, obě lokomotivy s přezdívkou Bastard jsou uvedené dokonce hned za sebou. Přitom to není jediná lokomotiva, která má více roků výroby, vždy se v šifře bral ten nejstarší rok, tj. původní rok vzniku. Totiž 371 jsou vlastně jen přestavěnou verzí z původní řady 372.

z týmu CRUSHERS pondělí, 21. březen, 21.23

O spiknutí se určitě nejedná (Bambusi ani osobně neznáme). :D

Chtěl bych vám jenom objasnit, jak je možné celkem logicky uvažovat. (Pokud používám jako jediný SPRÁVNÝ zdroj Wikipedii)

Ano u přehledu je sice u obou lokomotiv napsán název Bastard, abych se tedy rozhodl mezi těmito dvěma lokomotivami, tak si rozkliknu jejich článek.

A tady se již rozchází - u lokomotivy 371 je ZŘETELNĚ napsáno (Lokomotiva řady 371 ... známá pod přezdívkou bastard), zatímco v článku o lokomotivě 372 není o této přezdívce nic => z toho odvodím, že se tak asi přezdívá spíš lokomotivy 371, když se to ani do článku o 372 ani nenamáhají napsat => zapíši si tedy rok u 371čky a v řešení mi následně vyjde chyba. :D

Anet z týmu A je to! středa, 23. březen, 13.25

I mně to tak nejprve vycházelo - ale potom jsem si rikala, ze řeka to asi nebude.

King z týmu Like a TUC úterý, 22. březen, 15.54

Neberte to ako spyknutie ale je pravda ze aj mne vychadzalo namiesto "atlas" slovo "talas"

Martin z týmu mackokajka úterý, 22. březen, 19.27

A čo takto po slovensky napísať "spiknutie"? Aby som neodpadol, keď to čítam.

z týmu CRUSHERS úterý, 22. březen, 21.55

Já myslím, že se nejedná ani o "spiknutie". :)

Normálně se tady 2 tými (které šifru vyřešili správně) zastali týmů, kterým to vyšlo (podle orgů) špatně. (Jak jsi si navíc mohl všimnout tak slovo TALAS už zadali 3 týmy.)

Navíc si myslím, že k tomu tyto diskuse jsou (abych napsal svůj názor na šifru) ;)

Konečný názor orgů budu samozřejmě respektovat a chtěl bych se jim omluvit, jestli moje předchozí komentáře vyzněli, že jim nařizuji, aby to uznávali, tak to rozhodně není. ;)

PS: Chtěl bych jim ještě poděkovat za to, co pro nás nezištně dělají. Tento ročník je zatím fakt SUPER. ;)

Martin z týmu mackokajka středa, 23. březen, 10.49

Ja teda neovládam až natoľko českú gramatiku, ale myslím si, že by v predošlom príspevku mali byť "2 týmy". Teda iba aby som neodpadol, keď to čítam.

z týmu CRUSHERS středa, 23. březen, 13.52

Ok. Moje chyba. *týmy :)

Filip z týmu Hollywood Superstar středa, 23. březen, 0.03

Šifra se velmi povedla, až na tu pravopisnou hrubku od Barónky, která říká: "Za mně!" místo "Za mě!" (za koho, co - za mě; nikoliv za kým, čím - za mnou) ;)

Verča z týmu Mechanické veverky středa, 23. březen, 16.42

Také Puklík říká "Pusťte mně", těch chyb tam bylo víc a trochu nás mátly. Jinak zajímavá šifra :-)

Filip z týmu Hollywood Superstar středa, 23. březen, 19.27

No dokonce! Hnedka dávám u líbivosti o 1 hvězdičku méně!! ;D

Together z týmu Together sobota, 26. březen, 12.34

Aj nám vyšlo slovo ,,talas", ale zdalo sa nám to ako hlúposť. Vedeli sme ale, že to bude z tých písmen a tak sme pomocou prešmyčiek prišli na slovo ,,atlas" :)